İhale

Antalya Doğu Garajı Projesi 20 Şubat’ta ihaleye çıkıyor!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kenti cazibe merkezi haline getirecek Doğu Garajı Projesi’nin tarihi mezarlık alanını kapsayan ilk bölümünün ihalesini 20 Şubat 2015 tarihinde yapacaklarını açıkladı.

Seçimden önce verdiği bir sözü daha tutmanın heyecanı içinde olduğunu belirten Türel, “Ne dediysek o. Doğu Garajı çarşı kültürünün yaşadığı bir cazibe merkezi haline gelecek. Festival Çarşısı esnafı buraya taşınacak. Kent merkezine turist gelecek o turist bu dükkana girecek” dedi.



Başkan Türel, Doğu Garajı Projesi’ni ASAT Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıya, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ile esnaf temsilcileri katıldı. Doğu Garajı’nı çarşı kültürünün yaşadığı bir cazibe merkezi haline getirecek projeyi tanıtan Türel, çok heyecanlı olduğunu ifade etti . 


Neredeyse 10 senelik bir çalışmanın sonuna geldiklerini anlatan Başkan Türel, “Tabi bu 10 senelik çalışmanın 5 seresi reklam arasına gitti. Göreve gelir gelmez ‘Nerede kalmıştık’ diyerek, geçmişte başlattığımız ancak 5 senede bir arpa boyu yol almayan projelere el attık ve yeniden kazandırmak için hızlı bir çalışma ortaya koyduk. Bunların meyvelerini de hep birlikte paylayacağız. Doğu Garajı Projesi 5 sene önce Mimarlar Odası ile başlattığımız bir yarışma projesiyle elde ettiğimiz bir çalışmaydı. İhalesini yapmak suretiyle adımlarımızı atmıştık. Ancak görev süremizin tamamlanmasıyla maalesef, işe başlanılmış bu proje bıraktığımız yerde kaldı” dedi.


Antalya’nın geleneksel çarşı  ve pazar kültürünü yaşatmaya yönelik projeyi ortaya çıkarken inşaat çalışmalarında tarihi mezarlarla karşılaştıklarını anlatan Türel, 7 yıl öncesinden bugüne uzanan süreci şöyle anlattı: “Hatta arabada bir yere gidiyorken arkadaşlar aradılar ve dediler ki ‘Başkanım burayı kazdıkça mezar çıkıyor,ne yapacağız.’ Arabanın yönünü hemen Doğu Garajı’na çevirerek inşaat alanında inceleme yaptım. Oradaki manzarayı gördüğümde inanılmaz heyecanlandım. Antalya’ya yeni bir cazibe merkezi kazandırmak için ortaya koyduğumuz projede karşımızda binlerce yıl öncesinden miras kalan tarihi bir mezarlık adeta capcanlı şekilde duruyordu. Birçok iskelet, mezar oyukları, içinde orijinal eserler vardı. Orada aynen şunu söylemiştim. Burada petrol bulmuş kadar sevindim demiştim. Biz Doğu Garajı’nda zaten bir cazibe merkezi kazandırmaya çalışıyor iken bu nekropol alanının ortaya çıkması Doğu Garajı’nın cazibesini çok daha artıracaktı.  Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Müze Müdürlüğü arkeologları ile çalışma başlattık. Adete ellerinde sulu boya fırçaları ile son derece titiz bir çalışma yaptılar. Çıkan eserlerin orijinallerini Müze müdürlüğü kapsamında korumaya aldılar. İnşallah projeyi ileride hayata geçirdiğimizde orijinal kopyalarını burada sergileyeceğiz.”


Nekropol alanının bir başka gerçeği daha ortaya çıkardığına işaret eden Türel, “Antalya’nın tarihinin 2 bin yıl öncesinden başladığını sanıyorduk.  Burada yapılan kazı çalışmalarında bir gerçek daha ortaya çıktı. Bu eserler 3 bin yıllık bir tarihe sahipti. Bu nekropolle birlikte Antalya tarihi 2 bin yıldan 3 bin yıla geriledi.3 yıllık bir tarihi şehir üzerinde yaşadığımızı öğrenmiş olduk” dedi.




Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: “Kazı çalışmaları büyük hassasiyetle tamamlandığında, yan taraftaki çarşı kültürünü yaşatacağımız projeyi başlatacağımızda görev süremiz sona erdi. Bu çalışma ihalesi de yapılmasına rağmen bu çalışma devam ettirilmedi. Ama bu alan tarihi bir alan olmasına rağmen yok üniversite yapılacak, yok farklı amaçla kullanılacak gibi gereksiz tartışmalarla adeta kaderine terk edildi. Göreve geldiğimizde 2004-2009 döneminde başlattığımız projeye yeniden hayat vermek için derhal kollarımızı sıvadık. Bu projeyi yarışma projesi olarak elde eden mimar Erkal kardeşler ile yeniden masaya oturduk. Bu projeyi Antalya’ya nasıl kazandıracağımız konusunu Mimarlar Odası ile çalıştık. İçinde tarihi mezarlık alanı olduğu için proje tadili gerekiyordu. Geçmişte geçici olarak Meydan son durağa taşıdığımız Festival Çarşısı esnafımızı da geriye getirmek üzere bu çarşı kültürünü yaşatmak üzere projeye son detaylarını kazandırmak üzere hız verdik.”


Nekropol alanı ile ilgili kazı çalışmaları bittiği için avan projenin öncesinden hazır olduğunu kaydeden Türel, “Bunu çok hızlı bir şekilde inşaat noktasına taşıyabilirdik. İhale çalışmalarını sürdürdük. 20 Şubat tarihi mezarlıkla ilgili bölümün ihalesi yapılıyor. İhale süreci Mart ayı içerisinde en geç Nisan ayında nekropol alanında inşaat çalışmalarını başlatmayı düşünüyoruz” dedi.


Çarşı kısmıyla ilgili avan projenin tamamlandığını, uygulama projelerinin Nisan ayında tamamlanacağını ifade eden Başkan Türel, Haziran ayı gibi projenin çarşı kısmını da ihaleye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


En çok merak edilen konunun kendi rızasıyla taşınan Festival Çarşısı esnafının ne olacağı konusu olduğunu hatırlatan Başkan Menderes Türel, siyasette verdiği her sözü yerine getiren bir belediye başkanı olarak, geçmişte verdiği sözün arkasında olduğunu ve Festival Çarşısı esnafının buraya taşınacağını vurguladı. Türel, “Geçmişteki Doğu Garajı’ndaki Festival Çarşı esnafımızın son derece ilkel şartlardaki ticareti, yeni çarşı projesiyle çarşısı son derece modern ve çağdaş görünüme kavuşacak. Gerek Doğu Garajı’ndaki eski çarşı, gerek Meydan’daki geçici çarşı, çağdaşlıktan çok uzaktı. Son derece modern ve çağdaş olan yeni  projede esnafımıza eş değer bir alan vermemiz söz konusu değil. Bunu esnafımızla da paylaştık. İtirazları söz konusu değil. 3’te 1 oranında metrekareyi hak sahiplerine tanımak suretiyle son derece cazibeli haline gelen Doğu Garajı’nda onları ticaret imkanı tanıyacağız” diye konuştu.


Projede 700 araçlık bölgenin en büyük yer altı otoparkı olacağını kaydeden Türel, şu bilgileri verdi: “25 otobüs kapasiteli park da bu alanın içinde yer alacak. Pazar yeri ve festival çarşısı için dükkanlarımız olacak. Bizim geleneksel halk pazarı kültürümüzü,  çarşı kültürümüzü yaşatan yerli ve yabancı turistlere, Antalyalılara hizmet verecek bir anlayışı ortaya koyacağız. Proje içinde mağazalar restoranlar söz konusu. Ayrıca Konservatuvarımız bilindiği gibi Muratpaşa Cami karşısında son derece sıkışık bir alanda hizmet veriyor. Konseratuvarımızı da yaşam canlılığı sağlaması adına çarşının en üst katına taşıyacağız. Büyükşehir Belediye Tiyatromuzu da burada benzeri çalışma imkanına kavuşturacağız. Bina içinde 700 kişilik de bir konser ve tiyatro salonu hizmet verecek. Sergi galeri, sosyal donatı alanları da bu proje içinde olacak.”


Antalya’nın tam merkezinde Antalya’ya değer katacak bir projeyi yeniden kazandıracak olmanın heyecanı içinde olduğunu ifade eden Türel, “Biz ne dediysek o. Seçimlerden önce bunların sözünü vermiştik. Demiştik ki Doğu Garajı çarşı kültürünün yaşadığı bir cazibe merkezi haline gelecek.  Kent merkezine turist gelecek o turist bu dükkana girecek diye bir iddialı söz söylemiştik. Siz kent merkezini cazibeli hale getirmezseniz tabi ki turist merkeze gelmekten imtina eder. Bu gibi turizm cazibesine yönelik projeler ortaya çıkartırsanız o zaman o turisti otelde bağlasanız da durmaz, o turist o dükkana girer.”


Doğu Garajı ile birlikte tarihi Balbey mahallesinin Antalya’nın en önemli değerlerinden bir olması için çalıştıklarını anlatan Türel, geçtiğimiz haftalarda ­­­­tarihi Balbey’in kentsel yenileme


alanına dönüştürülmesi için Bakanlar Kurulu kararı alınması için Şehircilik Bakanlığı’na başvurumuzu yaptıklarını söyledi. Türel, “Doğu Garajı, Balbey, Ayakkabıcılar içi, Cumhuriyet Meydanı çevresi cephe giydirme çalışması, bunları tamamladığımızda, Tophane çarşısının yarım kalan güzelleştirmesi ile birlikte, Yat Limanı ile taçlanan bir Kaleiçi’nin; bugün tur ve balıkçı teknelerine ev sahipliği yapan Yat Limanı’nın önemli yatlara ev sahipliği yapacak şekilde dönüştürülmesiyle, Kaleiçi’ndeki sosyal yaşam kalitesini artırarak, yarım kalan Büyükşehir Belediye Hizmet Binası’nı tamamlayıp, mevcut belediye binasının kent müzesine dönüştürülmesiyle, kent merkezinde inanılmaz bir cazibe merkezi oluşacak. Biz bunları söz vermiştik, tutuyoruz. Bunun heyecanını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.


Antalyalılara kent merkezinin bugünden bol bol fotoğrafını çekmelerini tavsiye eden Türel şöyle devam etti: “Birinci etap çekirdek kent merkezdeki çalışmaların bir çember dışına çıktığımızda bugün İl Özel İdare ve Yavuz Özcan Park çalışması ile birlikte öndeki beton apartmanların yıkılarak, deniz manzarasına çok geniş bir cephe açmak suretiyle, Orduevi’nin başka bir alana taşınması ile Yavuz Özcan Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yayalaşmış dünyanın en güzel kent meydanlarından birini Cumhuriyetin adın yakışır şekilde, Cumhuriyet Meydanıyla bütünleştirmek suretiyle Antalya’ya kazandıracağız. Antalya merkezinde çok farklı bir fotoğrafı bugünden ifade etmek istiyorum. Bol bol bugünkü haliyle kent merkezinde fotoğraf çektirin, çünkü bu fotoğraf 3-5 sene sonra çok daha güzel bir fotoğraf olacak. Bir daha bu imkanı bulamayabilirsiniz.”


Doğu Garajı Projesi mimarı Emre Erkal da, proje ile bugüne kadar Türkiye’de görülmeyen bir şeyi yaptıklarını ve arkeolojik yapıları bulunduğu yerde sergilediklerini söyledi.  Erkal, “Nekropolün korunması ve gezilebilir olması önemli. Traverten doku üzerinde yürümek mümkün olmadığı için platform üzerinde yürüme yolları var. Mezarlığı çatı örtüsü ile korumaya aldık. Yeşil bir çatı yaparak çevreye rahatsızlık vermesini önledik. İlk projede çarşı kısmı nekropol alanı kısmındaydı, onu oradan alıp kentsel kompleks içine koyduk. Kentleri kent yapan şeylerin başında küçük ticaret geliyor. Proje küçük ticareti burada geliştirmek üzere kuruldu. Kazılar öncesinde bu alanda sponten ortaya çıkan balık restoranları vardı. Kente hafızasında vardı bu restoranlar. Projede hoşça vakit geçirilebilecek birkaç restoranın bulunmasının iyi olacağını düşündük. Önemli olan projeyi 24 saati canlı tutacak neler var. Konservatuvar bu anlamda da müthiş değerli hale geldi.”


Projeyi bir anti alış veriş merkezi olarak nitelendiren Erkal, “Kapalı bir kutu değil. Sokağın içeriye çekildiği, doğal hava akışının olduğu bir proje” dedi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi