28 / 04 / 2024

Antalya EXPO 2016, çocuk bayramı olan 23 Nisan 2016'da açılacak!

Antalya EXPO 2016, çocuk bayramı olan 23 Nisan 2016'da açılacak!

Antalya'da 2016 yılının nisan ve ekim ayları arasında düzenlenecek Botanik EXPO'nun teması "Çiçek ve Çocuk", ana fikri ise "Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya" olarak belirlendi..



DÜNYA genelinde, 100 yıllık geçmişi olan EXPO heyecanını, Türkiye ilk kez Antalya'da düzenlenecek Botanik EXPO 2016 ile yaşayacak. Dünya sergisi olarak bilinen ve 5 yılda bir, 6 ay süreyle düzenlenen EXPO'nun katılımcıları arasında, devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve şirketler yer alıyor. 

EXPO, ev sahibi şehirlerde kentsel dönüşüm projelerini de hızlandırıyor. EXPO'lar düzenlendiği tüm şehirlerin marka haline gelmesinde büyük rol oynadığı gibi kalıcı eserlerin yapılmasına da olanak sağlıyor. 

Eyfel Kulesi, Crystal Palace, Atomium tarihe EXPO'ların mirası olarak bırakılan yapılar arasında gösteriliyor. 


Uzun bir serüven 


2008 yılında başlayan Antalya'nın EXPO serüveni, 22-23 Kasım 2011 tarihindeki BIE Genel Kurul Toplantısı'nda EXPO'nun Antalya'da yapılmasının tescil edilmesiyle yol aldı. 10 Kasım 2012 tarihinde de EXPO 2016 Antalya Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla birlikte, EXPO 2016 Antalya Ajansı kuruldu. Antalya'da 2016 yılının nisan ve ekim ayları arasında düzenlenecek Botanik EXPO'nun teması "Çiçek ve Çocuk", ana fikri ise "Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya" olarak belirlendi. Temaya uygun olarak da EXPO'nun dünyanın tek çocuk bayramı olan 23 Nisan 2016'da açılmasına karar verildi. 

6 ay açık kalacak EXPO 2016'ya, 100 ülke ve 30 uluslararası kuruluşun katılması öngörülüyor. Ayrıca, yerli ve yabancı 8 milyon ziyaretçi bekleniyor. 

EXPO'yla, Türkiye'nin ve Akdeniz bölgesinin endemik zenginliklerinin tanıtılması amaçlanıyor. Tarım ve turizm kenti özellikleriyle EXPO'ya ev sahipliği yapacak olan Antalya'da hazırlıklar da büyük hızla devam ediyor. 


EXPO alanında neler olacak 


EXPO 2016 Antalya, Aksu ilçesi sınırları içerisindeki bin 121 dekarlık alanda gerçekleştirilecek. Alanda, EXPO Tepesi, ormanı, meydanı, gölü, kulesi yer alacak. 

Ayrıca, Tarım ve Çevre Müzesi, teknoloji bahçesi, kongre merkezi, ülke bahçeleri, yerel firma ve sponsor firma bahçeleri, rekreasyon alanları, amfi tiyatro, restoranlar ve satış alanları yer alacak. 


EXPO 2016 nın hedefleri 


EXPO 2016'ya bir bölgesel kalkınma projesi olarak bakılırken, alanda yapılacak tüm düzenlemelerin sergi sonunda da ziyarete açık tutulmasıyla, kent turizmi de yeni bir ivme kazanacak. Türkiye'nin ve Antalya'nın endemik bitki zenginliği dünyaya duyurulacak. EXPO ile gelecek nesillere çevre bilincinin aşılanması sağlanacak. 


Tarımsal kalkınmaya destek, istihdama katkı, bölgenin alt yapı sorunlarının çözülmesine katkı, sosyal dönüşümlerle dünya barışına katkının arttırılması, ülkelerin geleneksel anlayışlarının dünyaya tanıtılması da EXPO'nun hedefleri arasında yer alıyor. 


Bugüne kadar neler yapıldı 


EXPO alanında bulunan boş binadan 96'sı yıkıldı. 7 binayla ilgili röleve yapıldı. 

Alandaki su kuleleri ve Aksu Çayı üzerindeki tarihi köprünün korunarak tarımsal tarihin anlatılmasında kullanılması amaçlanmakta. Alanın taşkınlardan korunması amacıyla çalışma yürütülüyor. Alanda yapılacak şedde, şedde üstü yol, drenaj ve EXPO Gölü'nün temeli, 23 Ağustos 2013'te atıldı. Şedde üzerinde bulunan 360 dolayında ağaç, vinç yardımıyla uygun alanlara taşındı. 6 bin kadar ağacın dikimine kasım-aralık aylarında başlanması planlanıyor. Bu arada EXPO Tepesi'nin yapımına başlandı. 

Farkındalığın arttırılması için yurtiçi ve yurtdışında çeşitli çalışmalar yapılıyor. 

Gönüllülerin eğitimi yapılıyor. EXPO 2016 Antalya Ajansı web sayfası kullanıma açıldı. 


Milliyet


Geri Dön