Kent Haberleri

Antalya Gündoğmuş'daki mermer ocağına ÇED gerekli değildir raporu verildi!

ANTALYA’nın Gündoğmuş İlçesi’nde bir firmanın mermer ocağı başvurusuna, ‘yaban hayatı mutlak koruma alanı’ olarak belirlenen bölge için başka bir alana ait ruhsatla ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildiği ortaya çıktı.

Gündoğmuş İlçesi’nin kırsal alanları Pembelik ve Narağacı’nda iki ayrı mermer ocağı açmak isteyen Gizliler Madencilik’e, Narağacı kırsalında ‘mutlak koruma alanı’ altındaki Gündoğmuş Yaban Hayatı ve Geliştirme Sahası’nda 885 dönüm alanda mermer ocağı açabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ‘ÇED gerekli değildir’ izni verildi.


MİLLİ PARKLAR FARK ETTİ

Firmanın, Narağacı’ndaki 885 dönümlük yaban hayatı mutlak koruma ve geliştirme sahası için 2 Aralık 2015 günü verilen ‘ÇED gerekli değildir’ izninin, Pembelik mevkiinde 996 dönümde açmak istediği mermer ocağı ruhsatıyla verildiği belirlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü, 30 Aralık 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı yapılan hataya ilişkin yazılı uyardı. Firmanın hazırlatarak gönderdiği haritalarda her iki alana ait harita başlığının Pembelik mevkii olarak yazıldığı belirtilen uyarıda, Narağacı’nda 885 dönümlük alanda yapılacak Gündoğmuş Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın mutlak koruma sınırında olması nedeniyle sakınca olacağı ve düzeltme yapılması istendi.


Yaban hayatı mutlak koruma alanındaki mermer ocağına verilen iznin iptali ve yürütmenin durdurulması içinse muhtarla birlikte 5 köylü Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Avukat Münip Ermiş’in avukatlığını yaptığı köylülerin dava dilekçesinde, izin verilen alanın Narağacı’ndaki yerleşim bölgesine 150 metre mesafede ve bölgede tarım arazileri olduğu kaydedildi. Ermiş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü yazısında, sahanın ‘Gündoğmuş Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın sınırında olduğunu yineledi.


Alara çayı da tehlikede

PROJE alanının Alara Çayı yakınında olduğuna da dikkati çeken Avukat Münip Ermiş, Alara Çayı’nın Bern, Ramsar ve CİTİS sözleşmelerinde ifade edilen nesli tükenmekte olan ve korunması gereken bitki ve hayvan türlerini barındırdığını söyledi. Ermiş, “Bin yıllardır bugüne kadar varlıklarını korumuş canlıların başka alanlara göç etmelerine sebep olacak böylesi projelere asla izin verilmemesi gerekir. Zira bu yönüyle masa başında verilen kararlarla yapılan bu tür projeler gerçekleştiği takdirde, ülkemize geri dönüşü olmayan zararlar verecektir” dedi.



Hürriyet 


Haber Meydan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Gizliler Madencilik’in ‘mutlak koruma alanı’ndaki mermer ocağı başvurusuna, başka bir alan için alınan ruhsatla ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildiği ortaya çıktı.


Antalya Gündoğmuş ilçesinin kırsal alanları Pembelik ve Narağacı'nda iki ayrı mermer ocağı açmak isteyen Gizliler Madencilik firmasına, 'mutlak koruma alanı' altındaki Gündoğmuş Yaban Hayatı ve Geliştirme Sahası'nda mermer ocağı açabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce “ÇED gerekli değildir” izni verildi.


HATAYI MİLLİ PARKLAR FARK ETTİ


Firmanın, Narağacı'ndaki 885 dönümlük yaban hayatı mutlak koruma ve geliştirme sahası için 2 Aralık 2015 günü verilen “ÇED gerekli değildir” izninin, Pembelik mevkiinde 996 dönümde açmak istediği mermer ocağı ruhsatıyla verildiği belirlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü, 30 Aralık 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı yapılan hataya ilişkin yazılı olarak uyardı.


DÜZELTME YAPILMASI İSTENDİ


Firmanın hazırlatarak gönderdiği haritalarda her iki alana ait harita başlığının Pembelik mevkii olarak yazıldığı belirtilen uyarıda, Narağacı'nda yapılacak mermercilik faaliyetinin Gündoğmuş Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın mutlak koruma sınırında olması nedeniyle sakıncalı olacağı ve bu yönde düzeltme yapılması istendi.


RUHSAT İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI


İznin iptali ve yürütmenin durdurulması için muhtarla birlikte 5 köylü, Antalya İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Avukat Münip Ermiş'in avukatlığını yaptığı köylülerin dava dilekçesinde, izin verilen alanın aynı zamanda Narağacı'ndaki yerleşim bölgesine 150 metre mesafede bulunduğu ve bölgede tarım arazileri olduğu kaydedildi.


ALARA ÇAYI DA TEHLİKEDE


Yanıltmayla izin alına mermer ocağı projesi Alara Çayı yakınında. Alara Çayı, Bern, Ramsar ve CITES sözleşmelerinde ifade edilen nesli tükenmekte olan ve korunması gereken bitki ve hayvan türlerini barındırıyor. Projeyle bir yıldır varlığını sürdüren bu canlıların yaşamı tehlikeye girecek.


Meydan