Emlak Terimleri

ÇED raporunda bulunması gerekenler!

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Peki, ÇED raporunda bulunması gerekenler neler?

ÇED raporunda bulunması gerekenler!

Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım olarak karşımıza çıkıyor.  Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. 


ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor.  Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor. 


ÇED,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç olarak işliyor. İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en uygun şekilde gelişimine katkı sağlamış oluyor.


ÇED raporu başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılıyor.  Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlayabiliyor. 


ÇED raporu için gerekenler;

1. Vekâletname (noter onaylı olacak), 

2. Taahhütname 

3. Tapu veya Kira sözleşmesi, 

4. Yapı kullanım izin belgesi, 

5. Tüm üniteleri, yerleşimleri gösteren vaziyet planı, makine yerleşim planı 

6. Đş Akış Şemaları(Atık çıkış noktalarının-baca,atıksu vb gösterildiği) 

7. Kapasite Raporu(yoksa tesise girecek hammaddelerin, çıkacak ürünlerin miktarları, Kullanılacak makine teçhizat listeleri, çalışacak personel sayısı hk. Bilgi) 

8. Projeyi tanıtan yazılı bilgi ve belgeler,(Detaylı) 

9. Proje bedeli, çalışacak personel sayısı, 

10. Varsa alınmış yazılı izinler, Đçme suyu kullanma izni, kanalizasyon bağlantı 

izni, ÇED Gerekli Değildir Belgesi, Đş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, v.b. 

11. Şirkete ait Ticari Sicil Gazetesi örneği, 

12. Faaliyette olan ve kapasite artırımı planlanan bir tesis ise; daha önce 

yaptırılmış emisyon, gürültü ve titreşim ölçüm raporları ve atıksu analiz raporu örneği, ÇED raporu alınması için gerekli oluyor.


ÇED raporundan muafiyet!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com