01 / 05 / 2024

Antalya Havalimanı yılda 46 milyon yolcu ağırlayabilecek!

Antalya Havalimanı yılda 46 milyon yolcu ağırlayabilecek!

ICF Airports Antalya Havalimanı, yenilenen Dış Hatlar T2 Terminali ile turizm sezonuna başladı. 46 milyon yolcu kapasitesine kavuşan Havalimanı'nda, 2012'de 26,2 milyon yolcu ağırlanması hedefleniyor



Açılışı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ve Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Bilal Ekşi tarafından yapılan ICF Airports Antalya Havalimanı 2. Dış Harlar Terminali hizmete girdi. Terminalin yenileme ve genişleme çalışması 10,5 milyon Euro'luk yatırımla tamamlandı.

Antalya Havalimanı'nın 2. Dış Hatlar Terminali yenileme ve yapım çalışmalarının ardından yapılacak olan açılış öncesi IC Fraports Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, Antalya Havalimanı Genel Müdürü Ersel Göral ve Paul Schwaiger basın toplantısı düzenledi. Serhat Çeçen, yenilenen 2. Dış Hatlar Terminali ile Avrupa standartlarının da üzerinde terminal yapımı gerçekleştirdiklerini söyledi. Antalya Havalimanı'nın çok önemli merkez haline geldiğini dile getiren Çeçen, "Open Gate uygulamasına ilk kez geçen havalimanıyız. İstanbul'da yaşanan sıkıntıların aksine burada rahatlıkla open gate uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Çünkü bizim bu ağırlığı kaldırabilecek terminallerimiz var." dedi. Çeçen, Antalya Havalimanı'nın dış hatlarda 25 milyon, iç hatlarda da 12 milyon olmak üzere toplamda 37 milyon yolcuya ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, şubat itibarıyla 61 ülkede 316 noktaya uçuş düzenleyen 395 havayolu şirketine hizmet sunduklarını söyledi. 2012'de yüzde 5'lik büyüme ile 1 milyon yolcu artışı sağlamayı hedeflediklerini anlatan Çeçen, "Antalya turizmi Türkiye açısından çok önemli yere sahip. Ancak kış turizminde sıkıntılar yaşanıyor. Kış sezonunda Antalya'da 300-350 bin civarında insan işsiz kalıyor. Bunu tersine döndürmek için çalışmalar yapıyoruz." şeklinde konuştu. Çeçen, Türkiye'deki havacılık işletmelerinin Avrupa'daki standartlardan çok daha ileri seviyede olduğunu ifade ederek, bu konuda Avrupalıların Türkiye'yi örnek aldığını bildirdi.

bu yıl turizmde sıkı rekabet yaşanacak

IC Fraport Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel ise Antalya Havalimanı'nın 3 yılda yüzde 30 büyüme kaydettiğini söyledi. İspanya, Yunanistan ve Mısır'dan turizm payı aldıklarına dikkat çeken Döngel, "2012'de çok sert rekabet olacak. Yunanistan, İspanya ve Mısır hükümetleri turizme ciddi destek veriyor. Biz de bu konuda geride kalmamak için ciddi reklam ve tanıtım çalışması yürütüyoruz." dedi. Türk havacılık tarihinin ilk 'yap-işlet-devret' projesi olan Antalya Havalimanı, 1998'de işletmeye açıldı. ICF Airports, Alman Fraport AG ile Türk IC İçtaş AŞ'nin ortak girişimiyle 2007'de Antalya'da kuruldu. Fraport-IC İçtaş AŞ ortaklığından doğan ICF Airports, toplam 2,37 milyar Euro'yu bulan imtiyaz ödemesi ile Eylül 2007'de İç Hatlar Terminali, Dış Hatlar Terminali 1, VIP, CIP terminalleri ile 2009 Eylül'den itibaren Dış Hatlar Terminali 2'nin 2024'e kadar işletim hakkını elde etti.

Mustafa Gün /Zaman


Geri Dön