30 / 04 / 2024

Antalya İl Özel İdare Binası'nın yıkımı için onay bekleniyor!

Antalya İl Özel İdare Binası'nın yıkımı için onay bekleniyor!

Taşıyıcı kolonu patladığı için tahliye edilip uzun süre tartışıldıktan sonra yıkılan İl Özel İdare Binası’nın davası 6 yıldır devam ediyor. Olmayan bina için karar Danıştay’da bekliyor.



Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından taşıyıcı kolonu patladığı için boşaltılan ve uzun süre tartışıldıktan sonra yıkılan İl Özel İdare Binası’nın davası 6 yıldır Danıştay’da bekliyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İl Özel İdare Binası’nın yıkılıp yerine park yapılmasına rağmen, binanın yıkılması için yapılan itirazlar karara bağlanamadı. Davacılar arasında yer alan meslek odası temsilcileri, Danıştay’daki davanın düşmesini talep ediyor.

Antalya’nın siluetini bozduğu nedeniyle  tepki çeken ve yıkımı yılan hikayesine dönen 14 katlı İl Özel İdare Binası, taşıyıcı kolonlarından biri 2004 yılında patlayınca boşaltılmıştı. 2005'te İl Genel Meclisi hayalet binaya dönüşen ve kent yaşamı için tehlike içeren yapı için yıkım kararı verilmişti. 2008’de de binanın yıkımı, bir sonraki yıl seçilecek yeni İl Genel Meclisi üyelerine bırakıldı. 2009 yerel seçimlerinden sonra oluşan yeni İl Genel Meclisi Antalya’nın ortasında duran bu yapıyı ortadan kaldırmak için 800 bin TL bütçe ayırdı. Fakat binanın yıkılıp yıkılmaması ile ilgili tartışmalar sonuçlanmadı. 

Binanın bir türlü yıkılmaması üzerine 2010 yılında meclise konu ile ilgili önerge hazırlandı. İl Özel İdaresi bürokratları önergeye, “Yıldız Teknik Üniversitesi’nden rapor istedik” cevabını verdi. Üniversiteden ise 14 katlı ve taşıyıcı kolonu patlamış bina için ‘güçlendirilebilir’ raporu geldi. Bunun üzerine tüm meslek odaları ortak basın açıklaması yaparak binanın yıkılmasını istedi. Uzun süre yıkılması beklenen binanın kaderi 7 Ekim 2011’de İl Genel Meclisi’nin aldığı yeni bir kararla değişti. Daha önce binanın yıkılması için ortak karar alan İl Genel Meclisi’nde bu kez güçlendirme kararı çıktı. Bu kararla binanın iki katının tıraşlanması, kalan 12 katının ise güçlendirilmesi konu oldu.

Davacılar arasında yer alan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, binanın yıkılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada, “Eğer bizim ‘bina yıkılsın’ yönündeki itirazımız Danıştay tarafından reddedilirse ortaya trajikomik bir durum çıkacak. Binayı yeniden mi yapacaklar? Aksi halde görev zararı oluşacak. Davanın halen sürüyor olması şaşkınlık verici” ifadeleri yer aldı.


Geri Dön