27 / 04 / 2024

Antalya kiralık ve satılık konut fiyat artışında dibi gördü! Ruslar ülkelerine döndü, konut piyasası altüst oldu!

Antalya kiralık ve satılık konut fiyat artışında dibi gördü! Ruslar ülkelerine döndü, konut piyasası altüst oldu!

2022 yılında savaştan kaçan Rusların gelişiyle kiralık ve satılık konut fiyat artışında Türkiye'nin zirvesini gören, Antalya, Rusların geri dönüşünün de etkisiyle bu Şubat ayında listenin dibine geriledi. İşte o rakamlar...



sahibindencom ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle oluşturulan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının Şubat 2024 raporunda Antalya ile ilgili dikkat çeken ayrıntılara yer verildi. 

Türkiye genelinde kira artış oranları sıralamasında 2022'de zirveye yerleşen Antalya, Şubat 2024'te listenin son sırasında oldu. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Şubat ayında yıllık resmi enflasyon yüzde 67,07 olurken Antalya'da ortalama yıllık kira artış oranı yüzde 25 şeklinde belirlendi. Ayrıca, söz konusu ayda Türkiye genelinde satılık konut metrekare fiyatlarında yıllık bazda en düşük ikinci artışın kaydedildiği şehir de yüzde 38,1'lik oranla Antalya oldu. 

Antalya kiralık ve satılık konut fiyat artışında dibi gördü! Ruslar ülkelerine döndü, konut piyasası altüst oldu!

RUSLARIN GELİŞİ VE DÖNÜŞÜ VERİLERİ ALTÜST ETTİ 

Söz konusu raporda Ukrayna'daki savaşın etkisiyle Türkiye'nin esas olarak Rusya’dan göç aldığı ve bu göçün en yoğun olduğu Antalya'da 2022'de kiralık ev talebinde büyük artışlar yaşandığına, göçün tersine dönmesiyle de kiralarda sert bir gerileme olduğuna dikkat çekildi. 

TÜİK tarafından açıklanan yabancı giriş ve çıkış istatistiklerine göre 2022 yılında 152 bin Rus vatandaşı Türkiye’ye yerleşirken bir sene sonra 122 bini Türkiye'den ayrıldı. 

Rus göçünün etkisiyle 2022 Nisan'da Antalya'da kiralarda yüzde 329,3'lük astronomik senelik artış oranı ile zirve görüldü. Rus göçünün terse dönmesinin ardından da ayıs 2023-Şubat 2024 arasındaki dönemde Antalya'da kira artış hızı kademeli şekilde düşüşe geçti ve Şubat 2024'te yüzde 25'e kadar geriledi. 

Diğer taraftan, büyük dalgalanmalar sonrasında Antalya’da ortalama reel kira iki sene öncesi ile kıyaslandığında yaklaşık 1,8 kat daha yüksek gerçekleşti. 

Antalya kiralık ve satılık konut fiyat artışında dibi gördü! Ruslar ülkelerine döndü, konut piyasası altüst oldu!

TÜRKLERİN TERCİHİ OLAN İLÇELERDE KİRALAR PATLADI

Antalya’da dış göç sebebiyle ortaya çıkan talep artışının ilçe kira bedelleri üzerindeki etkileri ise farklı farklı oldu. Antalya'nın çeperlerinde yer alan az nüfuslu ve düşük kira bedellerinin olduğu ilçelerde fiyatlar, merkezde ve gözde sahillerdeki yüksek nüfuslu yüksek kiralı ilçelere kıyasla daha hızlı yükseliş oldu. 

Son iki senede kira bedellerinde en yüksek artışın olduğu ilçeler Manavgat (yüzde 612,1), Kumluca (yüzde 525), Korkuteli (yüzde 471,4), Finike (yüzde 453,3) ve Kepez (yüzde 420) olarak belirlendi. Bu ilçeler Antalya'nın çeperlerinde yer alan ve dönemin başında en düşük kira bedellerinin olduğu ilçelerdi. 

Raporda, konuya ilişkin "Rusların merkez ilçelerde ve gözde sahil ilçelerinde yarattığı talep ve fiyat şokunun yerlileri kiraların düşük olduğu bu ilçelere yönelterek fiyatları büyük ölçüde yükselttiği anlaşılıyor" ifadeleri kullanıldı. 

Kira bedellerinde iki sene sonunda nihai artış oranının nispeten ılımlı kaldığı ilçeler Muratpaşa (yüzde 351,1), Kaş (yüzde 267,6), Kemer (yüzde 251,6), Konyaaltı (yüzde 233) ve Alanya (yüzde 230,6) olarak belirlendi. 

Söz konusu raporda, "Bu ilçeler Rusların tercih ettiği ilçeler olup aynı zamanda incelenen dönemin başında çok yüksek kira bedellerinin olduğu ilçelerdir. Bu ilçelerde kira artışları iki senenin sonunda şehir ortalamasının altına düşmüştür. Bu şaşırtıcı değildir. Bu ilçeler göçün tersine dönmesiyle büyük çapta nüfus kaybı yaşadı" açıklaması yapıldı. 

Bankalardan yüzde 75 mevduat faizi teklifi! Duyan inanamadı

Ziraat Bankası emekli promosyonu 15 bin TL mi oldu? Ziraat Bankası emekli promosyon ödemesi 2024!

TOKİ Nisan ve Mayıs 2024 kampanyalarını duyurdu! 6 şehirde 2 bin 435 yeni konut müjdesi!

Benzin, motorin, LPG'de yeni zam kapıda! Akaryakıtta petrol depremi başladı! Son dakika fiyatlar şimdi belli oldu!


Geri Dön