27 / 04 / 2024

Antalya Sarısu Plajı'nın imar planı meclis gündeminde!

Antalya Sarısu Plajı'nın imar planı meclis gündeminde!

Antalya Sarısu Plajı'nın imar planı meclis gündemine taşındı. CHP'li Arı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya Sarısu Plajı'nın imar planına ilişkin soru önergesi hazırladı. Arı, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Arı, ''Bakanlığınızca, Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Liman Mahallesi, Sarısu Mevkiinde akaryakıt yüklü tankerlerin yanaşacağı 66,76 metre eninde ve 961,20 metre boyunda bir iskele yapılması amacıyla 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlanmıştır. Söz konusu imar planlamalarıyla Antalya Limanı batısındaki kıyı şeridinde farklı kurum ve kuruluşlara ait akaryakıt elleçlenmesinde kullanılan şamandıra sistemleri ile SIVI yük (akaryakıt) elleçleyen tesislerin gemi operasyonlarına konsolide edilerek, Şamandıra tesislerinin işgal ettiği kıyı alanlarının tekrar kazanılması, gemilere daha emniyetli bir yanaşma sağlanması, tek merkezden yönetilen ve çevreye duyarlı bir yanaşma iskelesi yapılması amaçladığı belirtilmektedir. Ancak bilindiği üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "İş Sağlığı ve Güvenliğine İliskin Tehlike Sinifları Listesi Tebliği”nin 1. Maddesinde tanımlanan "Cok Tehlikeli İşler” sınıfına giren Sivi Yük (Akaryakıt) Gemileri yanaşacağı bu iskelenin dayandığı kumsalda halkın kullanımına açık Sarısu Mesire Alanı ve Plajı tesisleri bulunmaktadır. Planlama alanı Antalya ili Konyaaltı ilçesinin doğu sinırlarını oluşturan kiyi şeridinde, Antalya Limanı ve Antalya Balıkçı Barınağı arasında Antalya Limanının güney batısında yer alan Sarısu Plajının deniz tarafında yer almaktadır. Yaklaşık 350 metre batısında Sarısu Çayı denize dökülmektedir. İskele alanının yaklaşık 1,4 km. batısında 605 metre yüksekliğindeki Tünektepe yükselmektedir. Planlama alanının kara tarafında Nitelikli Doğa Koruma Alanı ve yaklaşık 250m. batısında Güney Antalya Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi ve yaklaşık 1 kilometre güneybatısında ise Beydağları Sahil Milli Parkı bulunmaktadır. Sarısu mevkiine yapılması önerilen “iskele" bir kamusal alan olarak Sarısu mesire alanı ve nitelikli doğal koruma alanının hemen önünde, gerek flora ve faunası bakımından hassas ve ender güzellikte olan bir bölgede yer almaktadır. Yukarıda belirtilen tespitlere bağlı olarak söz konusu bu iskelenin yer seçimi konusunda yerel yönetimlerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve yöre halkının ciddi kaygıları olup, halkın kullanımına açık bir kıyı şeridinde önerilen iskele bu kullanımlara uygun bir planlama kararı olarak görülmemektedir'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun soruları:
1- Doğal ve kültürel değerlerimizin sürekliliğini bozma ile halkın kıyı kullanımını kısıtlayacağı tehlikesi bulunan ve kamu yararına uygun olmadığı açık olan bahse konu iskele için hazırlanan nazım ve uygulama imar planlarının iptal etmeyi düşünüyor musunuz? 
2- Bu tür tesislere ilişkin yer seçimi kararlarının kentin plan bütünlüğü içerisinde, daha detaylı bir analiz çalışması sonucunda, çevresel risklerin ve etkilerinin belirlenerek ve önlemlerinin alınarak, Kıyı Kanununa ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak, kamusal kullanımı kısıtlamayacak bir anlayışla ve katılımcılıkla belirlenmesi ve planlanması gerekliliği hususundaki düşünceleriniz nedir? 
3- Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Sarısu Plajına dev akaryakıt tankerlerinin yanaşacağı bir iskele yapılması halinde bölge turizminin nasıl etkileneceği konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığından görüş alınmış mıdır? 
 


Geri Dön