12 / 05 / 2024

Antalya Serik ve Manvagat'ta atık su arıtma sorunu çözülüyor!

Antalya Serik ve Manvagat'ta atık su arıtma sorunu çözülüyor!

Serik ve Manavgat'ın atıksu arıtma sorunu 60 milyon liralık yatırımla 6 ay gibi kısa sürede çözüldü. Koku ve deniz kirliliği sorunlarını tarihe gömecek olan arıtma tesisleri törenle açıldı



Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Nisan ayında temeli atılan toplam 60 milyon yatırım bedelli Manavgat ve Serik Atıksu Arıtma Tesisleri kısa bir sürede hizmete girdi. ASAT Genel Müdürlüğü Bütünşehir Yasası'nın hayata geçirilmesi ile birlikte dev yatırımlar yaparak koku ve deniz kirliliği sorunlarını tarihe gömdü. Arıtma tesisleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in katıldığı törenle hizmete girdi. 


TÜREL'LE OMUZ OMUZAYIZ 

Büyükşehir Yasası'ndan önce bazı bölgelerde arıtmanın belde belediyeleri tarafından işletildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Gördük ki o beldelerde arıtmalar hiç iyi işlemedi. Büyükşehir'i alınca gördük ki bu arıtmalar resmen rezalet. Şimdi Büyükşehir Yasası ile bütün arıtmalar Büyükşehir'in denetiminde. İşte böylesine güzel eserler ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum" dedi. Menderes Türel ile omuz omuza çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Ankara'da birlikte iken de böyleydi. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı. Yine omuz omuzayız. Telefon açar, ister, gelir, gideriz. Bu tesise kaynak sağlamak için önce Maliye Bakanı sonra Turizm Bakanı ile görüştük. 50 milyon kaynağı bulmak kolay değil. Bakanlar Kurulu'nda karara bağladık. Telefon açtık Başkan Türel'e, '50 milyon geliyor. Vur kazmayı' dedik. Bakınız işte kaç ay içinde tamamlandı. Arıtma yapmak gerçekten herkesin harcı değil. Bu arıtma Avrupa standartlarının da ötesinde. Bunu yapan firma da Avrupa çapında gerçekten saygın, bu alanda ihtisaslı olan bir firmadır." 


FIRSAT DÖNEMİNİN KANITI 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya'ya hizmetlerin sağanak halinde yağdığını belirterek, son 3 günde yapılan temel atma ve açılış törenlerinin, Antalya'nın ne kadar önemli bir fırsat dönemini yaşadığına çok iyi bir kanıt olduğunu söyledi. Bu hizmetleri başarmak için çalışmak gerektiğinin altını çizen Başkan Türel, "Azimli olmak gerekiyor, ama tabiî ki hükümetimizin, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ve bakanlarımızın destekleri bizlerin gayretleri bu projelerin önünün açılmasında önemli bir rol oynuyor. Bu hizmetlerin tek başına hikayesini yazmaya kalksam kitap olur. Yine böyle yağmurlu bir günde bu tesisin temelini atmıştık ve çok kısa bir süre içerisinde hizmete alacağımızı söylemiştik. Ama biz açılış törenlerimizi her şeyi bitmeden Sayın Cumhurbaşkanımızın tabiriyle, çiçeği, böceği, peyzajı bitmeden açmıyoruz. İşte bugün sadece bir arıtma tesisi değil Avrupa normlarında önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz" diye konuştu. 


2030'A KADAR HİZMET VERECEK

28 milyon lira bütçeyle yapılan Serik Atıksu Arıtma Tesisi ise 150 bin kişi kapasitesi ile Seriklilerin hizmetine açıldı. Tesisin kapasitesi günlük 10 bin metreküpten, 35 bin metreküpe çıktı. Üst düzey standartlarda yapılan tesis 6 üniteden oluşuyor. Tesisin çıkış suyu mikro disk filtre, ultra dezekfaktosyon sistemi konularak, suyun tarımsal alanda kullanılması da sağlandı. Avrupa Birliği standartlarında bir çıkış suyu kalitesiyle çevresinde hiçbir kirliliğe neden olmayan tesis çevrenin ekolojik dengesini de bozmuyor. Tesis 2030 yılına kadar hizmet verebilecek. 


SCADA OTOMASYON SİSTEMİ DEVREDE

Manavgat Atıksu Arıtma Tesisi'nin günlük kapasitesi 50 bin metreküpten 100 bin metreküpe çıkarılarak 350 bin kişiye hizmet verir hale geldi. 32 milyon 850 bin TL'lik bir bedelle tamamlanan tesis için ayrıca, 5 kilometrelik deniz deşarjı ve difüzörleri yapıldı, 100 bin metreküplük yeni ön arıtma, çamursuzlaştırma ve koku giderme sistemleri de ilave edildi. Yeni scada otomasyon sistemleri de tesise kazandırıldı. 2016 yılı içinde tamamlanmış olacak deniz deşarjı ile Manavgat Arıtma Tesisi'nin, maliyeti 52 milyon 850 bin TL'ye ulaşacak. 


Sabah Akdeniz


Geri Dön