Antalya yabancıya konut satışında rekor kırdı!
Antalya'da 7 ay içerisinde 7 ayda yabancılara 4 bin 921 adet konut satıldı. Bu rakamla tüm zamanların rekoru kırıldı.
Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Ocak-Temmuz döneminde Antalya'da yabancılara 4 bin 921 adet konut satıldığını, bu rakamın tüm zamanların 7 aylık rekorunun kırıldığını dile getirdi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Özgün, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'da yabancılara konut satışlarının 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,1 arttığını ve 4 bin 921 adet olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Ocak-temmuz dönemleri değerlendirildiğinde tüm zamanların rekorunun kırıldığını söyleyen Özgün, "Bundan önceki en yüksek rakam 4 bin 857 adetle 2019’da görülmüştü. Kovid-19'un yaralarının sarılmaya başlandığı net bir şekilde ortaya konuluyor." ifadelerine yer verdi.
Özgün, salgının ardından hızlı toparlanmada birçok etkenin olduğunu söyleyerek şu açıklamaları yaptı.
"Özellikle koronavirüs sonrası insanların konut talebinde değişiklik oldu. Yeşil alanın, balkonun, yatay mimarinin bulunduğu yazlık bölgeler ve sahil kentleri artık daha çok tercih edilmeye başlandı. Özellikle yüksek döviz kuru yabancı alıcıyı ve gurbetçiyi harekete geçirdi. Ayrıca uygun fiyatlar da bu hareketi tetikledi. Türkiye'nin salgınla mücadele gösterdiği başarı da dünyanın çok farklı ülkelerinden Türkiye'ye ilginin artmasını sağladı. Antalya zaten yabancıya konut satışında hep ilk 2'de yer alan bir il. Turizm kenti olması, çok sayıda ülkeye direkt uçuş bulunması, doğası, güneşi, iklimi, sunduğu imkanları ve çok sayıda cezbedici özelliği sayesinde yabancılar tarafından tercih ediliyor."
Özgün, yabancıya satışta Temmuz ayında yüzde 51,4’lük artış olduğunu ve 931 adet konut satıldığını söyleyerek "Yılın geride kalan döneminde artışların sürmesini bekliyoruz. 2021 sonunda 10 bin adet barajını aşacağımızı düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
"Yanan tarihi yapılar aslına uygun yenilenmeli"
Selman Özgün, son zamanlarda başta Antalya ve Muğla olmak üzere ülke genelinde çıkan yangınlardan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, buralarda zarar gören tarihi yapılara değindi. Yangının bu yapıların korunmasının önemini bir kez daha gösterdiğini söyleyen Özgün, zaman zaman bu yapıların restore edilmesinde veya yeniden yapılmasında olumsuzluklar olduğunu aktardı.
Özgün, "Bu tarihi yapılarımızı hem mimari hem de kullanılan malzemeler açısından aslına uygun olarak yenilemeli veya restore etmeliyiz. İlgili kurullar süreçleri yürütürken bu konuya dikkat etmeli. Her açıdan eski haline uygunluk aranmalı." ifadelerine yer verdi.
"Maharet toprağa, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden konut üretmek"
Selman Özgün, Türkiye'deki mimari ve konut üretimi hakkında değerlendirme yaparak herkesin ev yapabileceğini, bunun maharet olmadığını, asıl maharetin toprağa, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden konut inşa etmek olduğunu dile getirdi.
Sağlam ve işlevsel binaların değil,; insanda saygı, sevinç, aidiyet ve sahiplenme gibi manevi duygular uyandıran yapıların mimarlık ve sanat eseri olduğunu aktaran Özgün, şunları söyledi:
"İstanbul'da milyonlarca insanın evinde balkon bile yok, pencerelerinden yeşil namına hiçbir şey göremiyorlar. Eskiden her şehrin, her semtin, hatta her mahallenin kendine mahsus bir karakteri, üslûbu, rengi, kokusu vardı, kısaca şahsiyeti vardı. Öyle bir ev inşa etmeliyiz ki; kapısı, penceresi, cumbası, çatısı, bahçesi gibi her bir parçası insanda elleme, dokunma, avuçlama, sevme isteği uyandırmalı."
"Betonarme binaların Türk ekonomisine milyarlarca lira zararı var"
Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, mimari miras meselesi konusunda bugüne kadar hiçbir yazı ve yayında görmediğini orijinal bir tespitini paylaşmak istediğini belirterek, şu açıklamaları yaptı:
"Betonun kısa ömürlü bir malzeme olması nedeniyle (çoğunluk 60, iyimserler 80-100 yıl ömür biçiyor) hiçbir betonarme bina geleceğe miras kalmayacak. İleride kimse 21. yüzyıl mimarlığından söz edemeyecek. Mimarlık fakültesi öğrencilerine naçizane tavsiyem, betonarme dışında geleneksel inşaat teknikleri ve doğal malzemelerle ev yapma üzerine ihtisaslaşmaları, konu hakkında bilgilerini artırmaları, artan talepler için hazır olmaları."
Özgün, betonarme binaların kısa ömürlü olmaları ve geri dönüştürülememe gibi sebeplerle her sene Türk ekonomisine milyarca lira hasar verdiğini dile getirdi.
Bu gidişle toprakların uçsuz bucaksız bir moloz çöp döküm sahasına dönüşme ihtimalinin bulunduğunu savunan Özgün, "Tek çözüm, 'geri dönüştürülebilir doğal malzemelerle inşaata yönelmek'. Sürekli yap-yık modeli ekonomik kayıp demektir. Hangi ülke bu derece ekonomik kayba dayanabilir? Her yıl ömrü dolan 500 bin konutun yıkılması gerekiyor. Ömrümüz yapıp yıkmakla geçebilir mi?" yorumunu yaptı.
Özgün, diğer inşaat malzemeleri ile kıyaslandığında en az ömürlü malzemenin betonarme olduğunu belirterek dünyada betonun kapladığı alanın, yeşil alanlardan çok olduğunu sudan sonra en çok kullanılan malzemenin beton olduğunu bildirdi.
Ev alan 18 bin yabancı Türk vatandaşı oldu!
Yabancılar üç buçuk senede Türkiye’den 128 bin konut aldı!
Yabancıya konut satışında ivme artıyor!