Kent Haberleri

Antalya'da kiralık konut stoku kalmadı!

Antalya’da kiralık ev sıkıntısı yaşıyor. Konut kredilerine yapılan indirimde evlerin birçoğunun satılması ve hazırda konut bulunmaması kiralık ev arayan vatandaşı zora soktu. 

Geçtiğimiz aylarda konut kredisine yapılan indirim Antalya’yı konut satışında ilk sıralara yerleştirdi. Fakat kiralık konutların bile satılması, kiralık dairelerin azalmasına neden oldu. Antalya Ekspres'ten Dilan Eray'ın haberine göre; Antalya’da kiralık ev sorununun olduğunu belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Başkanı Atılgan Sert, malzeme tedarik noktasında oluşan sıkıntılardan ötürü yeni dairelerin yapılmadığını da vurguladı. 

YÜZDE 60 ZAM

Malzeme tedarik noktasında sıkıntılar yaşandığını dile getiren Bakan Sert, “İnsanlar çok daha fazla para kazanma dileği içerisindeler. Haksız yere kazanç sağlamak da diyebiliriz. Çünkü ham maddelere zam geleceğini, doların yükseleceğini düşünerek insanlar elindeki malzemeleri piyasaya çıkarmıyor. Böylelikle, bugün 1 lira olan malzeme yarın 2 liraya çıkmış oluyor. Böyle bir sıkıntı var. Pandeminin de etkisi var ama en çok haksız kazanç sağlamak isteyen esnafın da etkisi var. Rekabet kuruluna gönderdiğiniz zaman denetim mutlaka yapılıyor. Ama bir plastik ürüne bile 2-3 kere zam geldi. Baktığınız zaman piyasa, yüzde 60’lara varan bir zam oranıyla karşı karşıya” açıklamasında bulundu.  Sektördeki yeni maliyetlerin daha da artacağına ve tüketicinin konut almak istediğinde eskisinden 2 kat daha pahalıya alacağına dikkat çekti. 

FİYATLAR DÜŞMÜYOR

Ev fiyatlarında fiyat artışı yaşanacağına vurgu yapan Sert, bunun sebebinin malzeme tedariğindeki fiyat artışı olduğunu belirtti. Bazı ham maddelerin yurtdışından getirildiğini dile getiren Sert, “Her şeyi doların yükselmesine bağlamamak lazım. Önemli olan dolar düştüğünde fiyatların da düşmesi. Ama maalesef ülkemizde dolarla gelen zamda geri dönüş olmuyor. En büyük sıkıntımız bu” dedi. 

SINIFLANDIRMA SORUNU

Antalya’da kiralık konut sıkıntısı da olduğunun da altını çizen Sert, daha çok satılık daire olduğunu ifade etti. “Antalya’da kiralık daire her geçen gün azalıyor” diyen Sert “Konut kredilerinin düştüğü dönem, çok ciddi bir daire satışı oldu. Bir yıl öncesinin 12 kat fazlası satış oldu. İster istemez elimizdeki konutlarda azalma oldu. Şöyle de bir gerçek var, imalat yapan arkadaşımız da azaldı. Son çıkan yasalarla Türkiye genelinde müteahhitlerin sınıflandırılması diye bir kanun çıktı. Bu sınıflandırmadan dolayı birçok firma iş yapamaz hale geldi” diye konuştu.

Konut stoku erime hızı son 10 yılın 2. en yüksek seviyesine ulaştı!