08 / 01 / 2025

Antalya'da sit alanında kalan yapılar yıkılacak!

Antalya'da sit alanında kalan yapılar yıkılacak!

Antalya'nın gerdanlığı olarak tanımlanan Lara Falezlerde, 1. Derecede Doğal SİT Alanı kapsamında bulunan kanuna aykırı tüm uygulamaları yıkılması için ilk adımı atıldı.



Antalya'nın gerdanlığı olarak tanımlanan Lara Falezlerde, 1. Derecede Doğal SİT Alanı kapsamında bulunan kanuna aykırı tüm uygulamaları yıkılması için ilk adımı Temmuz alında yaptığı toplantıda atan Tabiat Varlıklarını Konuna Bölge Komisyonu, dün yaptığı toplantıda ise öne karar aldı. SİT Alanında ki devletin hüküm ve tasarrufu altında ve kıyı kenar çizgisinin altında yer alan aykırı güneşlenme platformları ve ruhsatsız yapıların yıkımlarının falezlerin dokusuna zarar vermeden nasıl yapılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve üniversitelerden görüş alınması gerektiğine de karar verdi. 


OTELLERİN PLAJLARI YIKILACAK 

Lara Falezleri üzerinde bulunan Falcou Otel, Dedeman (Akra Barut) Otel, Adapınar Plajı, Rama da Otel, Bambus Plajı, Antalya Otel, Adonis Otel, Bileni Otel ve The Marmara Otel için karar alan Komisyon, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü"nde yaptığı toplantıda yıkımların yapılabilmesi için bir plan kapsamında yapılmasına karar verdi. Yıkımların nasıl yapılacağı konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Büyükşehir Belediyesi'nin ve Muratpaşa Belediyesi'nin birlikte çalışına yapması gerektiğine de karar veren komisyon ilgili tüm kurumlardan gelecek olan görüşlerle oluşacak verilerden sonra, yıkımların gerçekleşmesine karar verdi. 


OTEL VE PLAJLARIN DOSYALARI 

Komisyon. 30 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı toplantıda. 1. Derecede Doğal Sit Alanı'nda kalan kaçak yapılar ile güneşlenme platformlar için geçmişte alınan kararlar var ise uygulamalarının hangi aşamada olduğu konusunda ilgili kurumlardan otel ve plajların dosyasını istemiş, aykuı uygulamalar için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. İlgili kurumlardan gelen bilgiler doğrultusunda 7 otel ve 2 plajı ayrı ayrı gündeme aldı. Her glindem maddesinde, otel ve plaj ismi verilerek, "1. Derece Doğal SİT Alanındaki, devletin hüküm ve tasarrufu altında ve kıyı kenar çizgisinin altında yer alan ayları uygulamaların değerlendirilmesi" denildi. 


SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU 

Öte yandan, Muratpaşa Belediyesinin de falezler üzerinde bulunan kaçak yapılar ve güneşlenme platformu için son bir yıldır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu da öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Tabiat Varlıklarını Konuna Bölge Komisyonu'nun yanı sıra gelen şikayetler doğrultusunda Konyaaltı Varyant "dan başlayarak Lara'da ki Karpuz kaldıran Askeri Kampa kadar 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Kıyı Kenar Çizgisi içinde kalan kaçak yapıların yıkımı için alınan encümen kararının uygulanmamasından dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Cumhuriyet Savcılığı'nın son bir yılda yapılan suç duyurusu konusunda ne gibi bir çalışına yaptığı merak konusu oldu. 


NİHAİ GEOTEKNİK RAPOR 

Bilindiği üzere. 2011 yılında Konserve Koyu"nda yaşanan çökme ve kaymadan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Antalya Valiliği'nin talebi doğrultusunda Falezler üzerinde 2.5 yıl çalışına yapmıştı. Yapılan çalışmanın sonucunda "Nihai Geoteknik Rapor" (İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu) hazırlandı. Raporda, falezlerin korunması ve özellikle güneşlenme platformlarının tehlikeli olduğu vurgulandı. Rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından 14 Ağustos 2014 tarihinde onaylanmıştı. 


Abdullah YALÇIN/Hürses Antalya


Geri Dön