17 / 05 / 2024

Antalya'da tarihi evleri bir bir yok oluyor!

Antalya'da tarihi evleri bir bir yok oluyor!

Ahşap tarihe yağma Osmanlı mimarisi tarzında yapılan 400 yıllık düğmeli evler bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle çürüdü. Ayakta kalmayı başaran evlerdeki antika değeri taşıyan islemeli kapı, pencere ve ahşap oymalar da çalındı...





Ahşap tarihe yağma Osmanlı mimarisi tarzında yapılan 400 yıllık düğmeli evler bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle çürüdü. Ayakta kalmayı başaran evlerdeki antika değeri taşıyan islemeli kapı, pencere ve ahşap oymalar da çalındı. 


> ANTALYA'NIN Akseki İlçesi'nde 800 yıl önce kurulan Sarıhacılar Köyü'ndeki düğmeli evler bir bir yok oluyor. Osmanlı mimarisi tarzında yapılan yaklaşık 400 yıllık düğmeli evleri, tarihi camisi ve İpek Yolu ile turistlerin ilgisini çekiyordu. Mimarisiyle dikkat çeken köy, 2007 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca, 'Korunması Gerekli Kültür Varlığı' olarak tescil edildi. Ancak koruma altına alman köyde alternatif turizmin gelişimini sağlamak için Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ile Antalya Mimarlar Odası işbirliğiyle '7 Bölge 7 Kent' projesi kapsamında tarihi düğmeli evlerden 10'u restore edildi. 


0 eski halinden eser yok simdi Bu evler turizmin hizmetine sunulurken, geri kalan onlarca tarihi yapı, yok olmaya terk edildi. İşlemeli kapı ve pencereleri, oyma pervazları, işlemeli gömme dolaplarıyla dikkat çeken evler bir bir yıkılıyor. 


Eski halinden eser kalmayan düğmeli evler, ilgisizliğin yanında hırsızların da hedefi olmaya başladı. Evlerdeki el emeği antika değere sahip kapı, pencere ve dolaplar sökülerek talan edildi. Koruma altında bulunan köyde pek çok evin de yıkıldığı görülüyor. Köylüler, "Sağlam olan evlerin kapı, pencere, dolap, davlumbaz, tavan göbekleri bile çalmıyor. Böyle devam ederse köyde ne tarih ne sağlam ev kalmayacak" diyor.


Star Gazetesi 


Geri Dön