Genel

Antalya'da Türkiyenin ilk mimarlık bienali yapılıyor!

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, Türkiyenin ilk mimarlık bienalinin Antalyada yapıldığını belirterek, "Önümüzdeki 15 yıllık süreçte turizm mimarlığının en canlı yaşanacağı kentlerden biri Antalya olacak." dedi

 Mimarlar Odası Antalya Şubesinin düzenlediği Uluslararası Mimarlık Bienalinin, Atatürk Kültür Merkezindeki  açılışına Vali Yardımcısı Nuri Ziya Türkdoğan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Uluslararası Mimarlık Bienali (IABA) 2011 Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Uluslararası Mimarlar Birliği Genel Sekreteri Michel Barmaki ile çok sayıda davetli katıldı.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiyenin ilk mimarlık bienalini düzenlemekten onur duyduklarını söyledi. Dünya Mimarlık Kongresinin 2023 yılında Antalyada yapılması için çalıştıklarını belirten Aydın, "Önümüzdeki 15 yıllık süreçte turizm mimarlığının en canlı yaşanacağı kentlerden biri Antalya olacak. Bu açıdan Antalya, 2023 Dünya Mimarlık Kongresine adaydır" dedi.

Uluslararası Mimarlık Bienali (IABA) 2011 Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Türkiyenin ilk bienalinin düzenlenmesinde olağanüstü emekler olduğunu söylerken, 128 defa yurtdışında yapılan bienalin 129uncusunun Antalyada gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Uluslararası Mimarlar Birliği Genel Sekreteri Michel Barmaki, bienalin Antalyada gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi..

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, belediye olarak Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile uyumlu çalıştıklarını belirterek, "Antalyanın mimarisine kattığı değerler nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Mimarlık bienalinin daha da etkin hale gelmesi için elinden gelen katkıyı vermeye hazır olduğunu bildiren Akaydın, "Sizlere tarihine, kültürüne ihanet etmemiş bir kentin belediye başkanı olarak hitap etmek isterdim ama mümkün değil. Sizlere yapıları depreme dayanıklı bir kentin belediye başkanı olarak da hitap etmek isterdim ama bu da mümkün değil" diye konuştu.

Mimarlıkta kesişmeler

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünalın yaptığı, "Mimarlıkta Kesişmeler" başlıklı açılış oturumuna konuşmacı olarak Mimar Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Mimar-Fotoğrafçı Prof. Dr. Reha Günay, Mimar-Yazar Oktay Ekinci, Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Avukat Turgut Kazan, Yönetmen-Yazar Hasan Özgen katıldı.

Mimar Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Türkiyenin büyük bir ülke olduğunu, zengin bir kültüre sahip olduğunu, ancak eksiklikleri de bulunduğunu söyledi. Köklü bir mimari geçmişe sahip ülkede mimarlık müzesi olmadığına dikkati çeken Aksungur, Türkiyede mimarlık müzesi açılmasının önemine işaret etti. Mimar Reha Günay, fotoğrafın tarihe tanıklık ettiğini, fotoğraflarla insanları kültür mirasını tanımaya ve korumaya davet ettiğini anlattı. Mimar Oktay Ekinci, mimarlığın bir sanat olarak değerlendirilip, sanatsal eleştirisini de kendi içinde yapması gerektiğini söyledi.

"Türkiyede genel olarak heykele düşmanlık var"

Heykeltıraş Mehmet Aksoy ise sözlerine "Biz mimarlarla daha fazla kesişelim derken, daha çok iktidarlarla kesişiyoruz" diyerek başladı.

Türkiyede şehirlerde mimari boşluklar olduğunu, kentlerde mimari mekanlar olmadığını söyleyen Aksoy, mimari yapıların insan psikolojisini etkilediğini belirtti. Heykelde mekan ile heykelin arasında bir uyum olması gerektiğini anlatan Aksoy, "Heykelin kendi mekanında durması lazım, heykel mekan kapatmaz, mekan açar. Orada bir cazibe alanı yaratır ve insanları çeker"dedi. Aksoy, Türkiyede "ısmarlama heykeller" istendiğini ya da bir heykel yapılarak, şehir şehir dolaştırılıp yer arandığını anlattı.

Van depremi

Avukat Turgut Kazan, depremin meydana geldiği Vanda, Mimarlar Odası Şube Başkanının binalarla ilgili dava açtıklarını, kazandıklarını ancak sonuç çıkmadığından yakındığını anımsatarak, "Yaşadığımız deprem olayı hukukla mimarinin nasıl kesiştiğinin tespitidir. Olması gerekenler olamıyor, olmaması gerekenler pekala oluyor. Yargı kararları uygulanmıyor, yıkılması gereken ucubeler inatla korunuyor" dedi.

Yönetmen Hasan Özgen, 1975lerden sonra oluşturulan yeni yapılanmada mimarinin öneminin büyük olduğunu kaydetti. Özgen, "1975ten önce çok hareketli bir toplum değildik. Televizyonun yaşamımıza girmesiyle, beyaz camın içine sıkıştırdığı bir Türkiye çıktı ve yurttaş Türkiye ile tanıştı. Bu kavrayışta Türkiyenin mimari birikimi önemlidir" dedi. Konuşmaların ardından oturuma katılanlara teşekkür belgesi verildi. Bienal 29 Ekime kadar devam edecek.

AA