24 / 12 / 2024

Antalya'da yapı denetimi çalıştayı düzenlendi!

Antalya'da yapı denetimi çalıştayı düzenlendi!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi'nin ilk kez düzenlediği Yapı Denetimi Çalıştayı, başladı.



TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi'nin ilk kez düzenlediği Yapı Denetimi Çalıştayı, başladı.


Açılış konuşmasını yapan İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, çalıştayda mevcut yapı denetim sisteminin aksaklıkları ve 16 yıllık uygulamanın değerlendirileceğini söyledi. Daha sonra söz alan İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, can ve mal güvenliğini sağlamaya çalışan bir meslek grubunda bulunduklarını belirterek, “Maalesef depremlerde çok sayıda bina yıkılıyor ve çok sayıda can ve mal kaybımız var. Yaşadığımız depremlerde can ve mal kaybı olmazsa o deprem afet olarak değerlendirilmez. Bizde 6 ve üstü depremler can ve mal kaybına neden oluyor" dedi. 


45 yıldır İstanbul'da olduğunu hatırlatan Cemal Gökçe, “Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'ni su basıyor. İnsanlar orada pantolonlarını dizlerine kadar çekip yürüyor. Siz toprak ve doğa ile alay edip, onu ciddiye almazsanız, su baskını, toprak kayması ve depremler yaşarsınız. Bir taraftan işimizi iyi yaparken, diğer yandan da iyi bir eğitim sürecinden geçerek diploma almak gerekiyor. Ama ne yazık ki, can ve mal güvenliği ile uğraşanlar buna pek dikkat etmiyor" diye konuştu. 


2015-2016 yıllarında inşaat mühendisliği yetiştiren okullarda öğrenci sayısı 11 binken, 2016-2017 yıllarında 12 bine çıktığını hatırlatan Gökçe, “Bu şudur. Birkaç sene sonra aramıza her yıl 8-9 bin yeni meslektaş katılacak. 10 yıl sonra bugünkü sayı kadar aramıza yeni meslektaş katılacak" dedi. 

Dünyada 3 şeye önem vermek gerektiğini kaydeden Cemal Gökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Birincisi inşaat mühendisliğidir. İnşaat mühendisliği can güvenliğini sağlar. İkincisi hekimlerdir. Sağlığımızla uğraşan hekimlere güvenli yapılar teslim etmezsek, insanların güvenliklerini tehlikeye sokarız. Üçüncü ise hukuktur. Doğru ve yanlışı ayıran, insana dokunan bir meslektir. Bizler, insanları yaşatmak üzerine meslek yapıyoruz. Sadece diploma almış olmak yetmez. Odaların meslek içi eğitim ve kurslarına katılarak bilgilerimizi yenilemek gerekiyor. Depremler, bizi yöneten insanlara 'Altımız delik' sözünü söyletmek zorunda kalmıştır."


Günümüzde sektörün mühendislik talebi olmadığını aktaran Cemal Gökçe, “İnsanlar, barınma, mekan ve yapı gereksinimlerini karşılamak üzere değil, rant güdüsü ile davranmaktadır. Yapı denetim hizmeti, bilime ve tekniğe uygun verilmesi gereken bir hizmettir. Milyonluk yapılarını en ucuz yapı denetim firmalarına teslim ediyorlar. Tüketicilerin de bilinçli olması lazım" dedi.

Çalıştay, meslek odalarının fikir alışverişinde bulunması ile devam etti.


Milliyet


Geri Dön