İhale

Antalya'daki düğmeli evler restore ediliyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde, ilçeye özgü yapısıyla dikkati çeken 'Düğmeli evler' zamana direnerek ayakta durmaya çalışıyor

Akseki Belediye Başkanı Mehmet Gölcü, asırlık 'Düğmeli evler" için koruma amaçlı imar planı yapıldığını belirterek, "Düğmeli evlerimizi, restorasyonlarının tamamlanmasından sonra alternatif turizme kazandıracağız" dedi.

Aksekililer, sadece ahşap ve taşın egemen olduğu geleneksel yapı sistemiyle yapılan, cumbaları, salonları, ahşap işlemeleri, taşlı avluları, tavanlarına özenle kondurulmuş nar işlemeleriyle oldukça etkileyici "düğmeli evleri" korumak ve gelecek nesillere de bırakabilmek için çaba harcıyor.

Akseki'de kentsel sit alanı içinde koruma altına alınan 52 tescilli bina dışında, Akseki ilçe merkezinde ve köylerinde yüzlerce "düğmeli ev" koruma altına alınarak restore edilmeyi bekliyor.

Çeşitli nedenlerle Akseki ve köylerinden büyük kentlere göç eden vatandaşlar, memleketlerindeki "düğmeli evlerin" restorasyonu için çalışma yapıyor.

700 yıllık geçmişe sahip olan ve ekonomik nedenlerle tamamen boşalan Akseki'nin Sarıhacılar köyü, "düğmeli evler"in en bol olduğu yerlerden biri. Bu köyün "düğmeli evler"i, yurdun çeşitli yerlerinde ticaretle uğraşan Sarıhacılar köylüleri tarafından onarılmaya başlandı. Köyde 8 tarihi düğmeli evin restorasyonu gerçekleştirildi.

Bucakalan köyünde ise iki "düğmeli ev"in restorasyonun yapıldığı bildirildi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi işbirliğiyle sürdürülen '7 Bölge 7 Kent' projesi kapsamında hayata döndürülmeye çalışan bu evler, bölgeyi turizm cenneti haline getirmek için değerlendiriliyor.

-AKSEKİ BELEDİYE BAŞKANI GÖLCÜ-
Akseki Belediye Başkanı Mehmet Gölcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akseki'de kentsel sit alanı içinde daha önceden koruma altına alınan 52 tescilli yapı bulunduğunu hatırlatarak, "Düğmeli evler olarak bilinen asırlık yapılar için koruma amaçlı imar planı yapılıyor" dedi.

Gölcü, Akseki'deki asırlık "düğmeli evler"in yörede bol olarak bulunan kalker taşından yapıldığını, duvarların dayanıklı olması için de, duvarın iç ve dışına her 60 - 70 santimetrede bir yatay hatıllar konulduğunu anlattı.

Sedir ağacından yapılan, dört köşe hatılların açılan dişlerle, iç ve dış hatılları birbirine kilitleyen kısa hatıllarla bağlandığını belirten Gölcü, şunları söyledi:

"İlçemizde iki konağımız var. Biri boyalı ev, diğeri ak evdir. Bunlar koruma altındadır. Ak evde insanlar oturmaktadır. Boyalı evin ise restorasyonu yapılmaya başlanmıştır. Bu restorasyonları konakların sahipleri yapmaktadır. Akseki Belediyesi olarak yine bir konağımızı kültürevi yapmaya karar verdik. Bu çerçevede projelerimizi hazırladık. Koruma kuruluna sunduk. Projemiz onaylandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığından para talep ederek onarımına başlayacağız. Tamamlandıktan sonra müze olarak turizmin hizmetine açacağız. Bu kültürevinde Aksekimizde bugüne kadar yapılmış üretilmiş olan ürünlerimizi sergileyeceğiz. Düğmeli evlerimizin restorasyonlarının yapılmasından sonra halkımızın turizmden payını almasını sağlayacağız."
AA