30 / 04 / 2024

Antalya’ya 29 yeni HES ve baraj!

Antalya’ya 29 yeni HES ve baraj!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 adet hidroelektrik santrali (HES) ve barajın olduğu Antalya’da özel şirketler aracılığıyla 29 adet yeni HES projesinin daha hayata geçirilmesi gündemde




Antalya’da özel şirketler aracılığıyla 29 adet yeni HES projesinin daha hayata geçirilmesi gündemde.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 adet hidroelektrik santrali (HES) ve barajın olduğu Antalya’da özel şirketler aracılığıyla 29 adet yeni HES projesinin daha hayata geçirilmesi gündemde. Söz konusu projeler arasında daha önce “ÇED olumlu” raporları mahkemelerce iptal edilen projeler de var.


Dünyanın en değerli sedir ağaçlarının bulunduğu bölgeye yapılması planlanan bu HES projeleri ile yaşanan doğa tahribatını artıracak.


‘DERELER ÖZGÜR AKMALI’


Söz konusu projelere karşı çıkan Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu (A Platformu) Sözcüsü Hediye Gündüz, kentin Akdeniz’de yaşayan bütün endemik bitkileri bünyesinde bulundurduğunu ifade etti. Kentin aynı zamanda Türkiye’nin en sıcak bölgesi olduğuna vurgu yapan Gündüz, canlıların suya ihtiyacı olduğunu bu yüzden de derelerin özgür akması gerektiğini söyledi. Akdeniz bölgesinde tarım faaliyetlerinin de son derece yoğun olduğu bir bölge olduğunu kaydeden Gündüz, derelerin kenarında tarım faaliyetleri ile uğraşan çiftçilerin suyunun önünün kesilmesi durumunda tarım faaliyetlerinde verimsizleşme ve tarım ürünlerinde de hastalıklar meydana geleceğinin altını çizdi.Gündüz, derelerin önüne set çekilmesi halinde artacak nem oranının tarımsal faaliyetleri etkileyeceğini ve mikroklima etkisi ile olumsuz şartların ortaya çıkacağını vurguladı.


HES projelerine karşı verdikleri mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Gündüz, daha önce yapılmak istenen proje sayısının 57 olduğunu ve köylüler ile birlikte verdikleri mücadele ile bu projelerin birçoğunu engellediklerini ve engellemeye de devam edeceklerini kaydetti.


Özgür Gündem 


Geri Dön