Kent Haberleri

Antik Karia Yürüyüş Yolu kullanıma açıldı!

Muğla ve Aydın'ı kapsayan 800 kilometrelik Antik Karia Yürüyüş Yolu, Değirmendere Kanyonu'na düzenlenen ilk yürüyüş ile açıldı

Muğla ve Aydın'ı kapsayan 800 kilometrelik Antik Karia Yürüyüş Yolu, Değirmendere Kanyonu'na düzenlenen ilk yürüyüş ile açıldı. 

     Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğinde düzenlemesi yapılan yürüyüş yolu için Saburhane Mahallesi'nde tören düzenlendi. 

     Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, burada yaptığı konuşmada, Muğla'da turizmin genelde kıyılarda gerçekleştiğini, mevcut potansiyeli daha iyi değerlendirmek için turizmin iç bölgelere yayılması gerektiğini söyledi. 

     Turizmi iç bölgelere yaymak için değişik projeler yapılması gerektiğine değinen Kurt, bu konuda insanların ilgi göstereceği farklı spor branşları üreterek, altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

     Kurt, altyapı güçlendirilmediğinde turizmin iç bölgelerde kendi kendine gelişemeyeceğine dile getirerek, ''Aynı şekilde tarımda ve köy yaşantımızda da yeni projeler ve yeni ürün alanları oluşturarak turizmi iç bölgelere yaymamız gerekiyor. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleriyle yapılan Karia Yürüyüş Yolu küçümsenecek bir proje değil. Toplam 800 kilometrelik bir yoldan oluşuyor ve farklı güzergahlarıyla doğanın içinde tarihi yaşayabildiğimiz bir alternatif sunuyor'' dedi. 

     Yürüyüş yolunun çok etkili ve faydalı olacağını belirten Kurt, bu tür yeniliklerle turizmin her şey dahil sisteminin dışına çıkartılabileceğini, yerli ve yabancı grupların bölgeye gelerek turizmin gelişmesine katkı sunacağını dile getirdi. 

     MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise Karia Yürüyüş Yolunun Muğla ve Aydın'ı kapsayan toplam 800 kilometrelik bir yürüyüş rotası olduğunu söyledi. 

     Güzergahın hazırlanması aşamasında ekiplerin 3 bin kilometre yol yürüdüğünü ve güzergah boyunca yürünen yolda her 10 metrede bir GPS koordinatlarının alındığını anlatan Karakuş, ''Güzergah boyunca her 50 metrede bir de uluslararası yürüyüş yolu işaretlemeleri konuldu. Yol boyunca konulan 220 yönlendirme tabelası ve 7 adet tanıtım levhası ile ziyaretçiler, kaybolmadan gezdikleri yerin bilgisine sahip olacak'' diye konuştu. 

     Yürüyüş yolunda Prehistorik çağların duvar resimlerinden, klasik dönemin anıt mezarlarına kadar birçok antik kenti görmenin mümkün olduğuna işaret eden Karakuş, yürüyüş yolundaki tarihi ve doğal güzelliğin başka rotalar üzerinde görmenin mümkün olmadığını söyledi. 

     Karakuş, ''Aynı zamanda yürüyüş yolunundaki güzergahta birçok endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü köyler, uçsuz bucaksız zeytinlikler, çam fıstığı ormanları, badem ağaçları ve taş döşeli yollar görülmeye değer güzellikte'' dedi. 

     Yürüyüş yollarının başarılı olabilmesindeki en önemli etkenin ulaşılabilirliği olduğuna dikkati çeken Karakuş, bölgeye yakın 3 havalimanı olmasıyla ulaşımın kolay olduğunu, bölgede konaklama, restoran ve turizm acenteleri gibi altyapı imkanlarının bulunmasının da yolun tercih edilmesinde önemli rol oynadığını sözlerine ekledi. 

     Konuşmaların ardından Karia Yürüyüş Yolu'nun açılışı yapıldı ve ilk yürüyüş kafilesi Değirmendere Kanyonu'na yürüyüş yaptı. Güzergah boyunca katılımcılara bölge hakkında bilgi verildi.

AA