Genel

Antpaş, Mısır Çarşısı'nı Antalya'ya getirdi!

Antpaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dolanay, 10 milyon liraya İstanbul'daki Mısır Çarşısı'nın aynısını Antalya'da inşa etti

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde alışveriş merkezi sayısı her geçen gün artıyor. Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) verilerine göre, bu yıl 48, gelecek yıl da 46 alışveriş merkezi açılacak. Ticari hayata hareketlilik katan AVM'ler bir yandan bakkal ve küçük esnafı zor durumda bırakırken, bazı gelenek ve görenekler de ortadan kalkıyor.  
 
Tarihî çarşılar sayesinde ayakta kalma mücadelesi veren Ahilik kültürü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Antalyalı girişimci Mustafa Dolanay, bu kültürü yeniden canlandırmak için 10 milyon liraya İstanbul'daki Mısır Çarşısı'nın aynısını inşa etti. Antalya'nın Kepez ilçesinde Ramazan öncesi açılacak çarşının ilginç uygulamaları bulunuyor. Küçük esnafı korumak için çarşıya küresel şirketler ve büyük markalar sokulmuyor. Çarşıyı işleten Antpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dolanay, "Öncelikli hedefimiz AVM'lere alternatif oluşturarak Ahi kültürünü canlandırmak." diyor.

Yeni Mısır Çarşısı, Selçuklu kervansarayları ile Osmanlı kapalı çarşısı örnek alınarak inşa edildi. Antpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dolanay, farklı bir konsepte imza attıklarını, benzer projelere devam edeceklerini söyledi. Tarihî eser görünümünde bir çarşı yaptıkları için toplumun her kesiminden olumlu tepki aldıklarını ifade eden Dolanay, "Birbiri ardına açılan alışveriş merkezleri bence yanlış proje. Çünkü geçmişten gelen ticarî kültürümüzü yok ediyor." diye konuştu. Dolanay'a göre, yeni Mısır Çarşısı'nın alışveriş merkezleri karşısındaki şansı oldukça yüksek: "Türk insanı geçmişine, örf ve âdetine bağlı. AVM'lerden sıkılanlar hedef kitlemizi oluşturuyor." Çarşının tamamen küçük esnafa yönelik hizmet vereceğini kaydeden Dolanay, İstanbul'daki Mısır Çarşısı felsefesini Antalya'ya taşıyarak Ahi evren kültürünü canlandırmayı hedeflediklerini kaydetti. Dolanay, bankayı seçerken bile çarşının ruhuna uygun davrandıklarını, yüksek miktarlar vermelerine rağmen yabancı sermayeli bankalara yer tahsis etmediklerini dile getirdi.

Çarşıda ayrıca deri, altın ve halı satılmayacağını vurgulayan Dolanay, bunun sebebini şöyle anlattı: "Burada dükkan alan esnafı da korumak zorundayım. Turizm acenteleri en büyük parayı alışverişlerden kazanıyor. Alışverişlerden de en büyük kazançları, deri, halı ve altın. Benim bu parayı küçük esnaftan toplama imkanım yok." Esnafın geçmişte yaptığı büyük hatalarla turistin şehir merkezlerine gelmediğine işaret eden Dolanay, Mısır Çarşısı'yla bunu aşacaklarını söyledi.

Bakırcı ve çömlekçilere ücretsiz dükkân

Antalya'nın Kepez ilçesinde tarihî eser görünümünde inşa edilen Mısır Çarşısı'ndaki 156 dükkânın yüzde 90'ı satıldı.

Çarşının inşaatında toplam 7 bin 500 ton ağırlığında 60 bin taş parçası kullanıldı. Dış taşlar Nevşehir'den, iç taşlar ise Çanakkale'den getirildi.

AHİ kültüründe önemli bir yer tutan fakat teknolojiye yenik düşen semercilik, bakırcılık, el örgücülüğü, yorgancılık, çömlekçilik, demircilik gibi meslekler çarşıda yeniden canlandırılacak. Altı dükkân bu meslek dallarına ücretsiz tahsis edilecek.

Zaman/Şaban Gündüz