28 / 04 / 2024

Apartman boşluğuna asansör inşa etmek!

Apartman boşluğuna asansör inşa etmek!

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre apartman boşluğuna asansör inşa edilmesi için tüm kat maliklerinin masraflara hangi oranda katılması gerekiyor? İşte sorularınızın yanıtı...



Apartman boşluğuna asansör inşa etmek!

Apartman boşluğuna asansör inşa edilmesi hususu kimi yapılarda mümkün olurken, kimi yapılarda ise mümkün olmuyor. Söz konusu işlem, Kat Mülkiyeti Kanununda 42. madde kapsamında ele alınan faydalı ilaveler arasında sayılıyor.


Kanuna göre eğer asansör tastikli mimari projede var ancak inşa edilmemişse :


Kat malikleri kurulunun oy çokluğu ile alacağı karar ile yapılabiliyor. Ancak anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar verip vermeyeceği, inşaatın mümkün olup olmadığı, mevcut imar mevzuatına uygun olup olmadığı bu hususta önem taşıyor.


Mimari projede mevcut olan asansörün yapım masraflarına tüm kat malikleri arsa payı oranında katılmak zorundadır.


Eğer asansör tastikli mimari projede yoksa, kat malikleri kurulunun pay ve paydaş çoğunluğu ile alacağı karar yeterli oluyor.


Ancak bu noktada yapının asansör imalatına elverişli olup olmadığının tespit edilmesi, projelendirilerek ilgili kuruluşlara onaylatılması gerekiyor.


Bu şekilde yapılacak asansörün yapım giderleri de, asansörden faydalanan kat maliklerince faydalanma oranında karşılanıyor.


Asansör Yönetmeliği!


Geri Dön