Emlak Terimleri

Apartman kuralları kanunu!

Ana gayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor. Peki, apartman kuralları nelerdir? İşte Apartman kuralları kanunu..

Apartman kuralları kanunu!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor.


Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.


Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır.


Kat malikleri kurulu kararları 1'den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.

Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür. Peki, apartmanda uyulması gereken kurallar nelerdir?


Apartman kuralları listesi..

Öncelikle Apartman kapısının güvenlik açısından kapalı tutulması.


Çöp toplama saatlerinin haricinde daire kapılarının önlerine çöp bırakılmaması.


Apartmanda Daire kapılarının önlerine ayakkabı,ayakkabılık, terlik gibi özel eşyaların bırakılmaması.


Önemli hususlardan biriside yüksek sesle müzik ve televizyon çalınmaması ve komşuları rahatsız edecek derecede gürültü yapılmaması.(Türk ceza kanunu madde 546)


Blok çevresine, asansörlere, merpen sahanlıklarına ve diğer ortak alanlara çöp atılmaması.(Türk ceza kanunu madde 558 )


Balkon ve pencerelerden temizlik günü harici silkeleme işlemi yapılmaması. ( Türk medeni kanunu madde 737 )


Apartman kapsamında kullanılan ortak alanlara özel eşya bırakılmaması. ( Türk medeni kanunu madde 737 )


-Çocuklarımızın çevreye zarar verecek davranışları noktasında uyarılması ve apartman içinde ve apartman önünde oynamasına müsaade edilmemesi.


-Daire içindeki tadilatların çok erken ve çok geç saatlerde, hafta sonu tatillerinde ve resmi tatillerde yapılmaması. ( türk medeni kanunu 737 )


-Daire içinde binanın yapısını riske edecek derecede taşıyıcı duvarın kırılmaması. ( kat mülkiyeti kanunu madde 19/2 )


- Bina dışına çamaşırlık ve buna benzer aparatların asılmaması (Türk Ceza kanunu madde 559 )


-Daİre balkonlarının orijinal rengin haricinde bina bütünlüğünü bozacak renge boyanmaması. ( kat mülkiyeti kanunu madde 19/2)


- Otoparklarda araçların başka araçların giriş ve çıkışını engelleyecek şekilde park edilmemesi.


-Bina içinde özellikle erken ve geç saatlerde yüksek sesle konuşulmaması ve daire kapılarının diğer daireleri rahatsız edecek derecede sesli kapatılmaması.


-Asansör ve apartman içine çöp atılmaması.


- Yangın tehlikesi sebebiyle pencere ve balkonlardan yanan izmarit atılmaması.


Apartman gürültü cezası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com