Sektörel

Apartman yöneticiliği, son yılların gözde mesleklerinden oldu!

Bizimkiler dizisinden hafızalara kazınan Sabri beyin apartman yöneticiliği, son yılların gözde mesleklerinden oldu. 500 haneli dev sitelerdeki profesyonel hizmetlerde aylık kazanç 10 bin lirayı bulurken, kursları bile açıldı.

Büyükşehirlerde site yaşam kültürünün oluşması, apartmanların birbirlerini tanımayan insanların yaşadığı küçük köylere dönüşmesi yeni bir meslek dalını da beraberinde getirdi: Profesyonel apartman yöneticiliği. Yasal dayanağını Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan alan (KMK) bu iş kolunda, belli bir ücret karşılığında profesyonel yöneticilik hizmeti veriliyor. Konut sayısı 20 milyonu aşan ülkemizde, eski usul yöneticilik şekli sürse de, 300-500 haneli dev sitelerin yönetimi profesyonel bir yaklaşım gerektiriyor.

KONUT PİYASASI BÜYÜDÜKÇE SEKTÖR ÖNEM KAZANIYOR

Zira bu yerlerin hem idari hem de para-pul işleri bir gönüllünün altından kalkamayacağı kadar ağır. Sadece İstanbul'da 12 milyonu aşkın nüfusun toplu konutlarda yaşadığı düşünülürse bu yeni sektör, girişimcilere ve diplomalı işsizlere göz kırpıyor. Talebe göre, 500 liradan başlayan yöneticilik hizmetinin, büyük sitelerde 10 bin lira ve üstü rakamlara kadar çıktığını öğreniyoruz. Kısacası, 90'lı yıllardaki Bizimkiler dizisi ile hafızalara kazınan Sabri bey tipi yöneticilerin yerini, işi bilen profesyoneller alıyor. Biz de bu hafta piyasasının kapısına dayanıyoruz, hazır olun şimdi tutuyoruz zaptı.

DEV ŞİRKETLER PEŞİNDE

Yöneticilik piyasasında, yüzlerce şirket kurulmuş ve 850 TL ücretli kursu da açılmış durumda. Sertifikanızı alınca kendi şirketinizi açabilir ya da ilgili sektörde iş bulabilirsiniz. Sadece internet üzerinden yüzlerce yöneticilik firmasına ulaşabilirsiniz. Çoğunun kayıtdışı olduğunu bahsetmeye gerek yok. Dev inşaat şirketleri bile, sitelerindeki yöneticilik işini bırakmıyor.

İŞİN KURSU BİLE VAR

Türkiye'de mega yapı ve tesislerin yeni bir sektörü ortaya çıkardığını paylaşan Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Binlerce insanın bir arada yaşadığı sitelerde, bu konuda yetişmiş profesyonellere ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu da yeni kariyer fırsatları doğuruyor. Eskiden gönüllülük esasıyla yürütülen bu işin, profesyonel ellere bırakılması bir mecburiyet halini aldı" diyor. Özelmacıklı, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika programı başlattıklarını söylüyor.

TEK BİNA İÇİN 4 BİN LİRA

Sektörde artan taleple birlikte birçok kurumun olduğunu aktaran Özelmacıklı, sistemin işleyişini şöyle anlatıyor: “Bu şirketler site ve apartmanlara yönetim için teklif veriyor. Aslında yöneticinin kendi başına bireysel olarak harcama yetkisi yok. Yöneticiler, denetçi tarafından da takip ediliyor. Yöneticiye ödenecek ücret; hane sayısı, bina toplam alanı ve hizmetlere göre değişiyor. Kabaca hesap yapmak gerekirse, 40 haneli bir blokta binanın yönetiminde daire başına 50 TL-100 TL arası yönetici hizmet bedeli alınabilir. Bu durumda, kazanç bu tek bina için 4 bin TL'ye kadar çıkabilir."

 

Yeni iş fırsatı apartman yöneticiliği

Yöneticilik hizmetinin taban fiyatının talebe göre 500 liradan başladığını ve ortalama 10 daireli bina için 50'şer lira pay düştüğünü aktaran Cemil Yıldırım, daire sayısının 200'ü bulduğu sitelerde yöneticilik ücretinin ciddi oranda yükseldiğini dile getiriyor. Ödenmeyen aidatlardan kurtulmak ve zaman tasarrufu sağlamak isteyenlerin kurumsal işletmelere yönelmesini tavsiye eden Yıldırım, “Sektörde iyi hizmet iddiasında bulunan birçok firma var. Bina sakinleri, şirketin yasal bilgilerini kontrol etmeli. Danışmanlık gibi unsurları iyi incelemeli " diyor.

ZOR BİR MESLEK

Mesleğin göründüğü kadar kolay olmadığını söyleyen Yıldırım, “Çok zor bir iş. 10 daire varsa bir o kadar farklı insan karakteri ve istek var. Birinin beğendiğini diğeri istemeyebilir. Aidat sorunlarından, gelir-gider süreçlerindeki itirazlara kadar onlarca konu vardır. Ayrıca, yönetici olmak isteyen kişilerin sektörde deneyimli, tedarikçileri tanıması, insan ilişkilerinin iyi olması gerekli" cevabını veriyor.

Mega sitelerden yoğun talep var

Bina Tesis Hizmetleri (BTH) Firması Marmara Bölge Sorumlusu Cemil Yıldırım, 5 senedir faaliyette oldukları sektörün hızla geliştiğini ve 5 katlı binadan da 300 daireleri sitelerden de talep geldiği bilgisini paylaşıyor. Yıldırım, ülkemizde konut sektörünün hızla büyümesi ve komşuluk ilişkilerinin bina yönetimi sırasında zedelenmesi nedeniyle vatandaşların bu hizmete daha fazla yöneldiğini söylüyor.

Geçmişe değerli bir gülümseme

Apartman asansörüne gereğinden fazla anlam yükleyip, 'evladım gençsiniz yürüyerek çıkın', 'Yerler yıkandı yürümeyin, hatta konuşmayın' diyen yöneticilerin yerini, profesyonel ekipler alıyor. Eski komşuluklar üzerine dikilen binalar göğe yükseldikçe, yeni kazanç şekilleri de doğuyor. Yine de geçmiş henüz geçmedi. Son zamanlarda, mahalle kültürü konseptli konutlarını, milyon dolara satan inşaat sektörü bunu kanıtlıyor sanki. Eski değerlidir okuyucu, geçmişe küçük bir gülümsemedir. Kısacası, yönetici dediğin, akşam 9'da kapıya dayanıp 'Baban evde mi, evladım' sözüyle aidat almak dışında, 'Sizin çocuk Muratpaşa Parkı'nda sigara içiyor hem de püfür püfür' sözleriyle haneye fitne makbuzunu kesen kişidir.



Yeni Şafak