22 / 12 / 2024

Apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?

Apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?

Apartman ve site yönetimi ile ilgili esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor. Peki, apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?



Apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?

Apartman ve site yönetimi ile ilgili esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor.


Genel kurul toplantılarına kat malikleri katılıyor, karar alma aşamasında kat maliklerinin oyları etkili oluyor. Ancak, ev sahibi kiracısına vekaletname verirse oplantıya katılabiliyor ve oy kullanabiliyor. Peki, apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?


Yönetimde kiracı hakları..

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracıların apartman yönetiminde fazla yetkisi ve sorumluluğu bulunmuyor. Kiracılar yönetim toplantılarına katılabiliyor. Divan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebilyor. Ancak, ev sahibine vekalet verdiyese kiracı yönetimde söz sahibi olabiliyor. Bu hususla ilgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Madde 34 – 

Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.


Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.


Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.


Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.


Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulünbulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendiktensonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.



Site yönetimi nedir ve kimlerden oluşur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön