28 / 04 / 2024

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Bir binanın yapı ve düzenlemesinde, kat maliklerine ait olan özel bölümler ile bu özel bölümlere iliştirilmiş ek parçaların dışında, tüm kat malikleri, kiracıları ve sükna hakkı sahipleri tarafından kullanılan ortak alanlar mevcuttur. Peki ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi? 



ORTAK KULLANIM ALANLARI KİMLERİN KULLANIMINA AİTTİR?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 16. maddesi, anagayrimenkulün ortak alanlarının kullanımıyla ilgili hakları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, kat malikleri kendi arsa paylarına orantılı olarak anagayrimenkulün ortak alanlarına ortak mülkiyet hükümlerine tabi olarak sahip olurlar. 

Yani, belirlenmiş olan ortak alanlar, kat maliklerinin sahip olduğu anagayrimenkulün bir parçası olarak kabul edilir ve her bir kat maliki bu alanlardan yararlanma hakkına sahiptir. Bu hak, sadece kat maliklerine özgü değildir. Kiracılara, özel bir anlaşma ya da nedenle bağımsız bölümleri kullanan diğer üçüncü kişilere de tanınır. 

Anagayrimenkulün ortak alanları, ortak mülkiyet hükümleri kapsamında, sahip oldukları alanları ifade eder. Bu ortak yerlerde, her bir kat maliki kendi arsa payı oranında mülkiyet hakkına sahiptir. Kat malikleri, bu ortak yerleri kullanabilir. 

Çamaşırhane, teras ve garaj gibi ortak alanların kullanımıyla ilgili olarak çeşitli giderler söz konusudur. Özellikle, bu alanların bakımı, temizliği, güvenliği gibi konularda ortak giderler doğar. Ancak, kat malikleri arasında bu giderlerin nasıl paylaşılacağı konusunda zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabilir.

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

APARTMAN ORTAK KULLANIM ALANLARI NELERİ KAPSAR?

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesi, bir apartmanın ortak kullanım alanlarını tanımlamaktadır. Bu alanlar, kat malikleri kurulu ve apartman yönetim kurulu tarafından yönetilir. Ancak, tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planında belirtilmeyen durumlarda, kat malikleri arasında bir sözleşme yapılmamışsa veya genel kurulda karar alınmamışsa, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "ortak yerler" konulu maddesine başvurulur. Bu maddeye göre, ortak alanlar aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

  • Bina girişi, merpen boşlukları ve koridorlar gibi ortak kullanım amaçlı kullanılan mekanlar.
  • Çatı, su deposu gibi bina hizmetlerine ait alanlar
  • Bahçe, avlu gibi açık alanlar
  • Yangın merpenleri gibi güvenlik unsurları
  • Asansör ve asansör alanları

Apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi? 

Kapıcı dairesi zorunlu mu? Hangi durumlarda kapıcı dairesi yapılmalı?


Geri Dön