27 / 04 / 2024

Apartmanlarda otopark kullanımı neye göre belirlenir?

Apartmanlarda otopark kullanımı neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde apartmanlarda otopark kullanımı neye göre belirlenmesi gerektiğini konusunu kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde Apartmanlarda otopark kullanımı neye göre belirlendiğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "İkamet ettiğim apartmanda kapalı otopark mevcut. Yönetim planında bana ait dairenin 2 yeri var, diğer kat maliklerinin ise kendilerine ait birer arabayı park edebileceği belirtilmiş. Yabancı ve misafirlerin otoparkta park edemeyeceği hükmü bulunmaktadır. Bana ait yerlere, kendi arabamın yanı sıra ara sıra kullandığım birinci derecede yakınlarımın örneğin anne, baba veya kardeşlerimin arabasını park edebilir miyim? Dairemi kiraya vermem durumunda kiracımın bu yere park imkanı var mı? " sorusunu yöneltti. 

Tamer Heper'in okuyucusuna verdiği yanıt şu şekilde:

Yönetim planlarında okuyucumun araç parkı için getirilmiş kural iki araçlık park yerinin kendisine tahsis olunduğunu göstermektedir. Ortak alanların yönetim planı ile bağımsız bölümlere tahsisi mümkündür. Bağımsız bölüme tahsis olunan alanın amacına uygun olarak kullanılması halinde tahsis olunan bağımsız bölüm malikinin veya o bağımsız bölümde kalan kişilerin kullanımı serbesttir.

Apartmanlarda otopark kullanımı neye göre belirlenir?

Yani okuyucum kendi aracını park edebileceği gibi bir yakınının aracını kullandığında da o aracı bu yere park edebilecektir. Keza dairelerden birini kiraya verdiğinde kiracının da kendilerine tahsis olunan yeri kullanması mümkündür.

Nitekim yukarıda dikkat çektiğim husus, tahsisin bağımsız bölüme yapıldığı hususudur. Yani 10 numaralı bağımsız bölüme bir tahsis yapılmış olup 10 numaralı bağımsız bölüm malikinin bu yeri kullanabileceği gibi 10 numaralı dairenin kiraya verilmesi halinde de kiracı bu yeri otopark olarak kullanacaktır.
Yabancıların park etme yasağı, dışarıdan gelen yabancının, kendilerine tahsis edilmiş yer olmadığı için mecburen aracını bağımsız bölüme tahsis edilen bir yere park edeceğinden o bağımsız bölüm malikini mağdur edeceği için yasaklanmıştır.

Zira okuyucumun olayına benzer olaylarda park yerleri bağımsız bölüm sayısına göre tahsis olunur ve çoğunlukla yabancıların park edebileceği bir alan kalmaz. Bu nedenle de yabancı ve misafirlerin otoparka girmeleri ve park etmeleri önlenir. Buradaki mesele tahsis yapılan bağımsız bölüm maliklerinin park problemi yaşamalarının önlenmesidir ve mantıklıdır.

Evliyken alınan gayrimenkulün paylaşımı nasıl yapılır?

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!


Geri Dön