15 / 05 / 2024

Apartmanlarda yönetici seçimi zorunlu mu?

Apartmanlarda yönetici seçimi zorunlu mu?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında apartman yöneticileriyle yaşanan sorunları kaleme aldı. 



Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında apartman yöneticiliğini kaleme aldı. İşte Heper'in 'Apartmanda yönetici açmazı' başlıklı o yazısı...

Apartmanlarda ortak giderle ilgili paranın toplanması, yöneticinin seçilememesi gibi sıkıntılar yaşanabiliyor.

Bunun da çaresi var. Apartmanda kaç dairenin olduğu belirleyici oluyor...

ÇOK SORUN YAŞANIYOR

Konut ihtiyacını karşılamak için son yıllarda yapılan apartman ve sitelerde yaşanan en büyük sorunlardan biri de yönetici seçimi. Bu seçimin nasıl yapılacağı, kimlerin oy kullanacağı konusunda çoğu kişinin fikri dahi yok.

Bu yüzden ortak giderlerin karşılanması, binayla ilgili tamirat veya bakımların yapılmasında da büyük sorunlar yaşanıyor. Apartmanlarda yaşanan sorunların daha kolay ve hızlı çözümlenmesinde yönetici ve yönetim kurulu önemli bir yere sahip. Apartmanlarda yaşanan sorunların daha pratik çözümlenmesi için yönetici seçimine dikkat edilmeli.

NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

Yönetici salt çoğunlukla seçilir. Bir başka deyişle yönetici veya yönetim kurulu, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu ile belirlenir.

Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu. Bu durumda bir yönetici tayini için kat malikleri kurulu toplanmalı ve sayı ve arsa payı çoğunluğu ile bir yönetici seçmelidir. Kat maliklerini toplantıya çağırmada üç ihtimal vardır.

Kat maliklerini toplantıya yönetici, denetçi ve bağımsız bölüm maliklerinin üçte biri çağırabilir. Zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda yönetici seçimi yapılabilir. Eğer apartmandaki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise o kişi kanunen yönetici olacaktır.

SEÇİLEMEZSE NE OLACAK?

Kat mülkiyeti yönetiminde kayum kavramı yoktur. Bir binaya yönetici görevini yapmak üzere kayum atanmaz.

Ancak kat malikleri kurulu toplandığında birinci toplantıda yönetici seçemez ise ve ikinci toplantı yapılıp da yine yönetici seçemez ise bu halde bağımsız bölüm maliklerinden biri Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak binalarına yönetici atanmasını talep eder.

Hakim yönetici olabilecek kimseleri araştırır, uygun gördüğü bir kişiyi o binaya yönetici olarak tayin eder ve bir ücret takdir eder. Bu tayin olunan kişi kayum değildir yöneticidir.

YÖNETİM PLANINDA YAZMIYORSA GEREK VAR MI?

Beş daireli bir apartmanda yönetici mecburiyeti yoktur. Böyle bir apartmanda ‘yönetim planına’ bakılır. Yönetim planında yönetici öngörülmüş ise ancak o zaman kat malikleri kurulunda alınacak bir kararla yönetici seçimi yapılır.

Şayet yönetim planında yönetici öngörülmemiş ise yönetici seçimi yapılmayabilir. Bu halde bina için gerekli ortak gideri bir kat maliki karşılayarak diğerlerine başvurur. Bu durum birtakım problemleri ortaya çıkardığından Kat Mülkiyeti Kanunu çıkarılmıştır. Bu gibi binalarda yönetici seçimi yapılacak ise yine nisap sayı ve arsa payı çoğunluğu olmalıdır.

ÜCRET ALIR MI?

Apartman yöneticisi için yasa tarafından karar altına alınmış ücret konusu şöyledir: “Yönetici, yönetim planında veya kendisi ile yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir.”

Demek ki yönetim planı ile yöneticilere ücret tayini mümkündür. Bu yoksa karşılıklı anlaşma ile de ücret tayin olunabiliyor.

Maddenin devamı: “Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim girenlerine katılıp katılmayacağı, katılacak ise ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda bir karar alınmamış ise yönetici, yönetim süresince kendine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.”


Geri Dön