27 / 04 / 2024

Apartmanlardaki denetçi yöneticilik de yapabilir mi?

Apartmanlardaki denetçi yöneticilik de yapabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda okuyucu, apartman yöneticisinin defterleri denetçi olarak kendisine bıraktığını ve gittiğini belirtti. Okuyucu, bir kişinin hem denetçilik hem yöneticilik yapıp yapamayacağını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda okuyucu, apartman yöneticisinin defterleri denetçi olarak kendisine bıraktığını ve gittiğini, artık yöneticilik yapamayacağını söylediğini belirtti. Hem denetçilik hem yöneticilik yapıp yapamayacağını soran okuyucu, yapması gerekeni sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Apartmanlardaki denetçi yöneticilik de yapabilir mi?

Yaz aylarının başlamasıyla apartman yöneticileri tatile çıkmak amacıyla yöneticilik görevlerini bırakma yoluna gitti. Konuyla ilgili birbirine benzer sorular oldukça arttı. Fakat tatile gidildiğinde yöneticilik bırakılmaz. Çünkü yöneticilik 24 saat binanın başında olmak anlamına gelmez.

Kısa süre konuttan ayrılınsa bile görev sürdürülebilir. Okuyucunun sorusuna gelinecek olursa; yönetici, denetçiye istifasını belirterek görevi bırakabilir. Sonuçta yönetici bunu yapmış ancak defterlerin, kayıtların denetçiye teslim edilmesi, denetçinin yönetici olduğu anlamını da taşımaz. Denetçi, denetçiliğini sürdürür. 

***

Bu arada bir ayrıntıya daha değinilmesi gerekir. Bir yapıda kat maliklerini toplantıya yönetici, denetçi veya kat maliklerinin üçte biri davet edebilir. Bu demek oluyor ki; denetçilik görevini yapan okuyucu, kat maliklerini yönetici seçimi gündem maddesi ile toplantıya çağırabilir.

Apartmanlardaki denetçi yöneticilik de yapabilir mi?

Yapılacak toplantılarda yasal nisaplar sağlandığı halde yönetici seçimi yapılacak, defterler yöneticiye teslim edilecek, okuyucunun da denetçiliği sürecek. Çünkü bir kimse hem yönetici hem denetçi görevlerini yapamaz. Bir başka olasılık da gerçekleştirilen toplantılarda yönetici seçilememesi durumu. Bu durumda da oldukları yerde bulunan sulh hukuk mahkemesine başvuru yaparak, binalarına mahkeme tarafından yönetici atanması istenir. Uygulanacak yol bu şekilde.

Apartmanlara mahkemeden yönetici atanır mı?

Apartmanlarda yönetici nasıl seçilir?


Geri Dön