Genel

Apple'ın yeni merkez üssü 2015 yılında açılacak!

Diski andıran dairesel kütlesi ile artık nostaljik ve hatta naif bulduğumuz bilimkurgu filmlerindeki tasarımları hatırlatan, yapı, Haziran ayında California Eyaleti Cupertino yerel yönetimine bizzat Jobs tarafından sunulmuştu

1970 'lerde kurduğu Apple 'dan 1985 'te “fikir ayrılıkları nedeniyle ” ayrılan Jobs, 1997 yılında şirkete geri dönmüş ve uzunca bir aralıkta tasarım faktörü tamamen göz ardı edilen kişisel bilgisayarları –yenilikçi teknoloji ve kullanışlılık ile donatmanın ötesinde- iMac serisi ile gerçek birer arzu nesnesi mertebesine ulaştırmıştı.


Macintosh II ve ilk iMac
Bilgisayar ve dijital medya teknolojilerini özellikle ‘90 jenerasyonu için yeniden tanımlayan Jobs 'a ilişkin bu son gelişmelere ise Mimarizm olarak kayıtsız elbette kalamazdık. Biz de, en son görselleri geçtiğimiz günlerde ayyuka çıkan Norman Foster imzalı yeni Apple Merkez Yönetim Binası 'nı paylaşarak kendi nezdimizde bir saygı duruşunda bulunalım istedik.

Pek tabi ki bilişim sektörünün kalbinin attığı yer California 'da konumlanacak olan Apple Merkez Yönetim Binası –sevilen tanımı ile kampüsü- Foster & Partners tarafından gerçekleştirilecek.

Diski andıran dairesel kütlesi ile artık nostaljik ve hatta naif bulduğumuz bilimkurgu filmlerindeki tasarımları hatırlatan, tam olarak da bu yüzden açıklandığı ilk günden bu yana internet çevrelerinin mizah anlayışını gıdıklayan yapı, Haziran ayında California Eyaleti Cupertino yerel yönetimine bizzat Jobs tarafından sunulmuştu. Cupertino Belediye Başkanı Gilbert Wong 'un Jobs 'un sunumu ardından ifadesi ise “Buna ‘hayır ' dememiz mümkün değil! ” olmuştu.

Foster 'ın Esprisi ya da Apple çalışanlarının Fantezisi
Apple merkez üssünün, Foster 'ın teknolojik üretime esprili yaklaşımının bir sonucu olarak görülmesi mümkün … Fakat Apple 'ın, “Nasıl bir çalışma ortamı tercih edersiniz ” konulu bir çalışan memnuniyeti anketi düzenleyerek, popülasyonunu oluşturan anti-sosyal eğilimli bilişim entelektüellerinin –yani popüler tanımı ile “geek ”lerin- vizyonunu Foster 'a empoze ettiği de ileri sürülebilir.

joytech.com'dan hicivli bir Apple Kampüsü irdelemesi
260 bin metrekarelik ofis alanı, 28 bin metrekarelik bir Ar-Ge mekanını, bin kişilik oditoryum ve bir spor merkezini kapsayacak olan binanın sahip olacağı ileri düzey yapı teknolojisi ise, en azından bu vizyonun biçimle sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

Dairesel niteliklerine uygun olarak özel ürettirilecek cam panellerin giydirileceği devasa yapı, doğal havalandırmadan faydalanacak. Yapının çevresindeki yeşil peyzaj büyük oranda yoğunlaştırılacak.

şžimdilik Jobs 'suz gibi gözüken Apple, yeni merkezine 2015 yılında taşınacak.

E. Seda KAYIM/Mimarizm.com