Otomobil

Araba fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Araba alacaklar elini çabuk tutsun

Araba fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme. Araba fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Araba fiyatlarıyla ilgili otomotivciler harekete geçti. Araba fiyatları için otomotivciler 20 yıllık yeni yol haritasının detaylarını anlattı. gazetevatan

Araba fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme. ODD, otomotivin Türkiye ekonomisi adına stratejik bir endüstri olduğunu öne çıkarmak için çalışmaya start verildi. Otomotivciler 15-20 yıllık yeni yol haritasının detaylarını tüketicilerle paylaştı.

Türkiye otomotivde hem üretimde hem de pazar büyüklüğü açısından dünyanın önce gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Dünya üretiminden yüzde 1.6 payı olan otomotiv sektörünün kapasitesiyse 2 milyon adet.

Ülkemiz dünya sıralamasında 13'üncü, Avrupa'daysa dördüncü sırada bulunuyor. İhracatın da lokomotifi konumunda bulunmakta. Pazar büyüklüğü göz önüne alındığındaysa Türkiye, Avrupa'nın en çok araç satılan altıncı ülkesi.Otomotiv Distribütörleri Derneği otomotivin Türkiye'nin stratejik sektörü olduğunu göstermek adına kolları sıvadı.

döviz kurlarının yeniden yükselişe geçmesi sıfır ve ikinci el araç piyasasına zam olarak yansımaya devam ediyor. Yılın ilk altı ayında sıfır araçlarda artış yüzde 50’leri bulmuş durumda. Markaların yayımladıkları fiyat listelerine göre son iki ayda sıfır araç fiyatları 150 bin lirayı aşan zamlarla karşı karşıya kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise geçen yılın ilk 5 ayında 1 milyon 772 bin 105 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarı, bu yılın aynı döneminde 2 milyon 456 bin 879 adet oldu. Rakamlar sıfırdaki bulunurluk sorunu nedeniyle alıcıyı ikinci ele yönlendirdiğini gösteriyor. Ancak ikinci el piyasasında da fiyatlar sıfır aracı sollamış durumda. Sektör temsilcileri ikinci el otomobilde Ocak-Haziran dönemi arasında fiyat artışının ortalama yüzde 60 olarak gerçekleştiğini bildiriyor.

Sıfır ve ikinci el araç piyasasındaki bu yükselişin nereye kadar süreceğini, araç fiyatlarında balon olup olmadığını ve otomobil piyasasındaki son durumu Mynet’e değerlendiren Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz, fiyatların yükselmeye devam edeceğini ifade etti.

Yükseliş Devam Edecek

“Sıfır otomobilde fiyat hareketi birkaç kritere bağlı. Bunlardan bir tanesi Türkiye’deki döviz hareketliliği ile ilgili. İkincisi vergi mevzuatlarıyla ilgili. Ama burada artık vergiler oturmuş durumda. ÖTV ile ilgili yakın zamanda bir değişiklik beklenmiyor. Ancak belki matrahlarda bir düzenleme olabilir. Sektörün beklentisi o yönde.

Bu fiyatları bazı modellerde aşağıya düşürebilir. Bir de dünyada artan hammadde maliyetlerinin otomobil fiyatlarına euro bazında yansımasından kaynaklı artışlar var. Tabi, bulunurluk da bunlardan bir tanesi. Dünyada hammadde fiyatları yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla burada bir geri gelme olmayacak” diyen Savaş Açıkgöz sıfır araç piyasasında herkesin merak ettiği ‘fiyatlar daha da artacak mı’ konusuna ilişkin şu yorumda bulundu:

“Euro bazında otomobil fiyatları artmaya devam edecek. Aynı zamanda üretilen ürünlerin ülkelere gönderilmesindeki yakıt fiyatlarından kaynaklı lojistik maliyetleri, navlun maliyetleri de ciddi anlamda artış gösterdi. Bunların hepsi otomobil fiyatlarına yansıyor. Buradaki artış devam edecek gibi gözüküyor. Trend yükseliş trendi. Yakın zamanda da duracak gibi gözükmüyor. Dövizin de Türkiye’de geri gelme ihtimalinin en azından yakın zamanda olmayacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden sıfır araba fiyatları yükselmeye devam edecek.”

İkinci Eli Bayram Bile Kurtaramadı

Altını olana bir iyi bir kötü haber

Altın yatırımcısına 'eyvah' dedirten gelişmeler

Dolar kahini Remzi Özdemir, doların düşeceği son noktayı açıkladı!