30 / 04 / 2024

Arabası olanlar resmen vergi yükü altında ezilecek! Tam 1 trilyon TL vergi ödenecek!

Arabası olanlar resmen vergi yükü altında ezilecek! Tam 1 trilyon TL vergi ödenecek!

Gelecek yıl vatandaşın vergi yükü daha da ağırlaşacak. 2024’te arabası olanlardan ÖTV, MTV ve akaryakıt vergilerinden KDV hariç 1 trilyon lirayı aşkın vergi alınacak.



Ağır vergiler, 2024’te araç sahipleri başta olmak üzere yurttaşın belini daha da bükecek. Gelecek yıl vergilere yüzde 70 civarında zam gelmesi bekleniyor. Enflasyon öngörüsünün iki katından da fazla artacak olan vergiler, mutfağı yakarken özellikle araç sahipleri için astronomik boyutlara çıkacak.

2023’te depremi gerekçesiyle Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) iki defa tahsil etmişti. Yılın başında 38.8 milyar lira gelir öngörülen MTV'den çifte vergi ile yılın sonunda 71.5 milyar lira tahsilat yapılacağı öğrenildi. 2024’te MTV gelir öngörüsü ise 68 milyar 962 milyon lirayla üst seviyelere çıkarıldı.

Arabası olanlar resmen vergi yükü altında ezilecek! Tam 1 trilyon TL vergi ödenecek!

ÖTV, MTV, KDV'DEN 1.1 TRİLYON  

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre bu tutar, araç sahiplerinden 2024’te toplanacak MTV'nin yüzde 84.3 artacağını, bu kapsamda, yeniden değerleme zammının fazla tutulacağını gösteriyor. Yeni araç satın alacak kişilerden de ÖTV vasıtasıyla 2024’te 498.5 milyar lira gelir bekleniyor. Yüzde 44 seviyesindeki bu artış hedefi 2024’te sıfır araca yönelik zamların da yüksek seyredeceğini gösteriyor.

Araç sahiplerinden aynı zamanda, akaryakıt Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olarak 455 milyar lira alınacak. Yalnızca akaryakıt ÖTV'sinin Katma Değer Vergisi (KDV) olarak ayrıca 91 milyar lira alınacak. Bu doğrultuda, 2024’ün bütçesine araç sahiplerinden akacak kaynak, araç ve akaryakıttaki ÖTV'siz fiyatı üzerinden alınacak KDV hariç 1 trilyon 113 milyar TL’yi geçecek.

Arabası olanlar resmen vergi yükü altında ezilecek! Tam 1 trilyon TL vergi ödenecek!

2 AY ARADAN SONRA BÜTÇE YİNE AÇIK VERDİ

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim bütçesi eylül ayında 129,2 milyar lira açık verdi. Bu nedenle iki ay aradan sonra bütçede tekrar açık kaydedildi.

Bütçe giderlerine bakıldığı zaman cari transferlerin ön plana çıktığı görüldü. Bakanlık verilerine göre eylül ayında cari transferler bir önceki yıla kıyasla yüzde 88 oranındaki artışla beraber 212 milyar liraya çıktı. Eylül ayında yalnızca BOTAŞ’a 14 milyar lira aktarıldı.

Suudi Arabistan’a konut projesi resmen başlıyor! Hedef Suudi Arabistan üzerinden yurt dışına açılmak!

Kiracılar dikkat! Artık hemen her ev sahibi bu taahhütnameyi istiyor! Peki yasalar ne diyor?

Migros'ta indirim fırtınası! Paşabahçe borcam 129,90 TL’ye, Türk kahvesi makinesi 999,90 TL’ye düştü

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön