28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Artık hemen her ev sahibi bu taahhütnameyi istiyor! Peki yasalar ne diyor?

Kiracılar dikkat! Artık hemen her ev sahibi bu taahhütnameyi istiyor! Peki yasalar ne diyor?

Kiracılarla konut sahipleri arasındaki problemlerin gündeme gelmediği gün neredeyse yok. Son zamanlarda tartışmaların ana başlıklarından birini de tahliye taahhütnameleri oldu. Peki kiracı, konut sahibinin talebi kapsamında tahliye taahhütnamesini imzalamak zorunda mı? İşte detaylar...



Konut sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelen tartışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. İstanbul Sultangazi’de yaşayan G.L. de konut sahibi ile anlaşmazlığa düşenler birisi.

Hürriyet’in haberine göre, oturduğu konutta 5’nci senesini dolduran ve konut sahibiyle kira ücreti konusunda anlaşamayan G.L., “2022’de ev sahibimle küçük çaplı bir tartışma yaşamıştık. Kendisine yüzde 25 oranından fazla zam teklif etmeme karşın kabul etmemişti. Yüzde 100’den fazla zamda inat etmişti. Eşimle bana karşı üslubu ve tavrı da son derece kötüydü. Ardından araya ağabeyi girdi ve konu bir şekilde çözüme kavuştu. Ama bu ayın sonunda 5’nci senemizin dolacak olması, ev sahibimin iştahını resmen kabarttı. Kira ücretini 3,5 katına çıkarmamızı talep etti” şeklinde konuştu.

Kiracılar dikkat! Artık hemen her ev sahibi bu taahhütnameyi istiyor! Peki yasalar ne diyor?

'KREDİ ÇEKİP TAŞINMAYA KARAR VERDİK'

Yaptığı araştırmayla ev sahibinin istediği tutarın civarda aynı ayardaki dairelerin kirasının neredeyse 2 katı olduğunu öğrendiğini söyleyen G.L. sözlerini şöyle sürdürdü:

-- Eylül ayının başından itibaren devamlı aramaya başladı. O kadar sık arıyor veya mesaj atıyordu ki artık resmen bunaldım. Ben cevap vermediğim zaman bu defa da eşimi aramaya başladı. Kendisine "Daha uygun bir oranda anlaşalım" dediğim zaman da telefonu suratıma kapatıyordu.

-- Kendisine çevredeki fiyatlara yönelik aldığım bilgileri ilettim. Emsal konutların kira ücretleri üzerinden şu anki kiramızın 2,5 katını teklif ettim. Fakat anlaşmayı kesinlikle kabul etmedi. 

-- Artık durum öyle bir noktaya geldi ki eşimle içimizden eve adım atmak gelmiyor. Kredi çekip o evden taşınmaya karar verdik. Bir haftadır ikamet ettiğimiz bölgede gitmediğimiz emlakçı kalmadı. Bütçemize uygun birkaç ev de bulduk üstelik. Fakat bu defa da başka bir sorunla karşılaştık: Tahliye taahhütnamesi!” dedi.

Kiracılar dikkat! Artık hemen her ev sahibi bu taahhütnameyi istiyor! Peki yasalar ne diyor?

'BÜTÇEMİZE UYGUN EV BULUNCA TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ÖNÜMÜZE GELDİ’

Gezdikleri emlakçıların dediğine göre konut sahiplerinin artık kira kontratı haricinde tahliye taahhütnamesi de istediklerini ifade eden G.L., “Emlakçılara 'Bu bir zorunluluk değil. Böyle bir şeye zorlayamazlar' desem de 'Valla ağabey konut sahibi böyle istiyor maalesef yanıtını aldım. Bütçeye göre konut bulmanın ve taşınmanın oldukça zorlaştığı şu süreçte kiracı, tahliye taahhütnamesini neden imzalasın? En fazla 1 sene oturduktan sonra beni çıkarması için o kâğıda neden imza atayım? Böyle kiracılık mı olur? Her sene sonu ev mi taşıyacağız? Konut sahibi istediği meblağda diretiyor. Başka ev bulamıyorum. Bulunca da böyle şeyler karşımıza çıkıyor. Bir haftadır gözümüze uyku girmedi” şeklinde konuştu.

‘TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ASLA BİR ZORUNLULUK DEĞİLDİR’

Konuya ilişkin açıklama yapan Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa, “Tahliye taahhütnamesi olarak bilinen hukuki işlem; kiracının kiralananı belirlenen tarihte tahliye edeceğine ilişkin beyandır” dedi. Kısa, şu önemli bilgilerin altını çizdi:

“Söz konusu belge, Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinin sona erdirilmesi durumlarından birisidir. Nitekim Türk Borçlar Kanunu’nun 352’nci maddesinde belirtilen 'Kiracı, kiralananın teslim edilmesinin ardından kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlenmesine rağmen boşaltmamışsa, kiraya veren kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak 30 gün içinde icraya müracaat etmek veya dava açmak suretiyle bitirebilir' denmektedir. Söz konusu taahhütname, tek taraflı bir irade beyanı ile taşınmazın belirli bir tarihte tahliye etmeyi yazılı bir şekilde taahhüt etmesidir. Ancak bu taahhütname asla bir zorunluluk değildir.”

Kiracılar dikkat! Artık hemen her ev sahibi bu taahhütnameyi istiyor! Peki yasalar ne diyor?

‘BU DAYATMA TÜRK KİRA HUKUKUNA AYKIRIDIR’

“Ne var ki uygulamada kira sözleşmesinin imzası hemen tahliye taahhütnamesi alınmaya ya da şart koşulmaya çalışılmaktadır” şeklinde konuşan Ümit Yasin Kısa, “Bu ilk olarak yasa maddesine ve maddenin ruhuna aykırıdır. Yasa koyucu tarafından tahliye taahhütnamesi süren kira ilişkisinde yapılabilecek bir hukuki işlem şeklinde düzenlenmiştir. Bu yüzden, kira sözleşmesinin gerçekleşmesi şartı olarak tahliye taahhütnamesinin ileri sürülmesi yasaya ve içtihatlara aykırıdır. Konut sahipleri tabii burada kendilerini güvenceye almak istemektedirler. Fakat bu dayatma Türk kira hukukuna aykırıdır” dedi.

TOKİ, 41 ilde toplam 462 arsayı satışa çıkarıyor! Yüzde 35 peşinat ve 48 ay vade fırsatı!

Pendik’e 650 adet konut ve 15 adet ticari alan geliyor! Resmen düğmeye basıldı!

Artmahal Adalar nerede? Artmahal Adalar’da konut fiyatları ne kadar?


Geri Dön