17 / 06 / 2024

Araç fiyatları bir anda uçacak! Bu tarihten sonra peş peşe zam gelecek

Araç fiyatları bir anda uçacak! Bu tarihten sonra peş peşe zam gelecek

Araba fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme. Araba fiyatlarına büyük zam yolda. Sıfır araba ve ikinci el araba fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken ayrıntı. Euro kurundaki artış yurt içi piyasalarda zam olarak etkisini Mayıs ayında gösterecek. Asıl zamların ise seçim sonrasında olacağı belirtiliyor. İşte tüm



İKİNCİ ELDE FİYAT ARTIŞI BAŞLADI 
Rekora rağmen arz talebin gerisinde kalınca talebin önemli bir kısmı ikinci el araçlara yöneldi. Son açıklanan verilere göre, ikinci el otomobil satışları Ocak-Şubat döneminde yüzde 64 artışla 1.4 milyon adete ulaşmıştı. Alım gücünün düşmesi, bayram ve yaz aylarının yaklaşması da ikinci el piyasasında satışları artıran diğer nedenler arasında. Artan talep fiyatları da yukarı çekti. Fiyatlar ise ilk 3 ayda yüzde 15 arttı.

Sektör temsilcileri ise ikinci elde, “Enflasyon, kur ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecek” yorumunu yapıyor. Bu yıl sonuna kadar ise sıfır araç tedariğinde yüksek oranda bir değişim beklemediklerini dile getiriyor.

Öte yandan Türkiye’de otomobil fiyatları artmaya devam ederken, Avrupa, Çin ve ABD gibi pazarlarda fiyatlar düşüyor. Fiyatlardaki düşüşte talepteki azalmasının yanı sıra Çin’in rekabetçi fiyatlarla pazara sunduğu elektrikli araç atağı etkili.

TÜKETİCİ, KREDİ SEÇENEĞİNİ KULLANAMIYOR 
Otomotivciler, uzun süredir sektörün en büyük sıkıntılarından biri olan tüketicinin krediye erişiminde yaşanan zorlukların daha da arttığını dile getirdi. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, “Kullanılabilen kredi tutarı, ödeme vadesinin düşürülmesi ve faiz oranlarının artması gibi sebeplerle tüketici kredi seçeneğini kullanamıyor. Bu durum sıfır ve ikinci el araç sektörünün hareketliliğini olumsuz etkiliyor” dedi.

Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise konuyla ilgili “Kredi imkanları esnetildiği ve genişletildiği takdirde ikinci el araç satışları bu yıl 8 milyona kadar çıkar” dedi.


Geri Dön