Ekonomi

Araç muayene ücretleri dudak uçuklatıyor

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 26 milyon araç için muayene yaptırma zorunluluğu bulunurken araç muayene ücretleri ise resmen aldı başını gitti. Bununla birlikte zorunlu trafik sigortaları ve kasko ücretleri de son zamlarla birlikte ateş pahası oldu.Trafiğe çıkan araçlarının ise yüzde 20'sinde sigorta bulunmuyor

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi ve enflasyon baskısı ile son dönemde iğneden ipliğe peş peşe gelen zamlarla birlikte hayat pahalılığı hat safhaya gelirken, zorunlu trafik sigortasında yapılan artışlar sonrası sigorta yaptırma oranı da hayli düştü. Trafiğe çıkan araçlarının ise yüzde 20'sinde sigorta bulunmuyor.

Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre kaskolarda da ortalama prim artışları yüzde 220’leri geçmiş durumda.

Tüm bunların yanında da araç muayene ücretleri ise aldı başını gitti.

Otomobil, minibüs, kamyonet, römork ya da yarı römork araçlar için 507,40 Türk Lirası
Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler için 685,58 Türk Lirası
Traktör ve motosikletler için 258,42 Türk Lirası

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı toplamda 26 milyonu aşkın. Tüm araç sahipleri, aracın tipi ne olursa olsun araçlarına trafik sigortası yaptırmak zorunda.

Trafik sigortasında son 5 yıldır yani 12 Nisan 2017’den beri ‘tavan fiyat’ uygulanıyor.

Öte yandan otomobillerin trafik sigortası primlerine eylül ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı ise yüzde 2.25’ten yüzde 4.75’e çıkarıldı. Yani toplamda yüzde 24.75’lik bir zam yapılmış oldu.

Zorunlu trafik sigortası en az prim oranlarında artış yapılırken, hasarsızlık prim indirim oranları da daha düşük uygulanacak.

ARAÇ MUAYENESİNDE GECİKME ÜCRETİ NE KADAR?

Araç muayene gecikme ücreti 2022 yılı için her ay yüzde 5 oran olacak şekilde belirlenmiştir. Bu kapsamda 2022 yılı verilerine göre 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince araç muayenesi yapılmadan trafiğe çıkan araç sürücülerine 427 Türk Lirası ceza uygulanır. Bunun yanında sürücüden 10 ceza puanı da ayrıca düşülür.

Aracın muayenesi dolduktan sonra ister 1 gün, isterseniz de 29 gün muayeneyi geciktirin, ödeyeceğiniz ücret hep aynıdır. Bu kapsamda gecikme gün sayısına göre hesaplama yapılamaz.