Otomobil

Evin önünde yatarken bile cep yakıyor. İşte evin önünde yatan bir otomobilin yıllık masrafı

Hiç trafiğe çıkmasa, hiç akaryakıt kullanmasanız bile kapının önünde tuttuğunuz bir otomobilin yıllık faturası epey kabarık. Bu fatura 2023 zamlarıyla birlikte epey can yakacak gibi. İşte yatan bir otomobilin yıllık masrafı...Diyelimki arabanız vardı ya da bulup buluşturup bir otomobil aldınız

Otomobilin yatırım aracı olarak görülmeye başlamasıyla birlikte sıfır otomobil almak pek çok gelir grubu için hayal haline geldi. Diyelimki arabanız vardı ya da bulup buluşturup bir otomobil aldınız. Bu sefer de yıllık masrafları ile başınız ağrıyacak zira otomobille ilgili her harcama kalemi yapılan zamlarla ikiye katlandı. TGRT Haber motorlu taşıtlar vergisi, trafik sigortası, kasko, bakım, servis, araç muayenesi, gibi kalemlerde yaşanan artışları tek tek ele aldı.

Otomobil almak giderek lüks bir hale gelse de toplu taşımadaki eksiklikler ve otomobil sevdası insanları otomobil sahibi olmak konusunda güdülüyor. Fiyatların aşırı yükselmesi ve taşıt kredilerine ulaşmada yaşanan sorunlar nedeniyle satışlar geriliyor. Otomobili olmayan ayrı dertli, olan ayrı çünkü; arabanın masrafı hiç bitmiyor.

Araç muayenesi, trafik sigortası, kaskosu, bakımı derken masraflar cep yakıyor. Yapılan hesaplamalara göre bir otomobil için yapılan yıllık masrafların toplamı 20 bin 109 lirayı buluyor. Hiç kullanmasanız ve akaryakıt harcaması yapmasanız bile otomobilin varlığı aylık olarak vatandaşın cebinden bin 675 lira çıkmasına sebep oluyor.

Zorunlu trafik sigortası, motorlu taşıtlar vergisi, kasko ücreti, yıllık bakım ve servis harcamaları hatta yıkama ücretleri bile ikiye üçe katlandı. 2022 yılında 2 bin 197 lira olan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 yılında 4 bin 850 liraya çıkması bekleniyor. 2 yılda bir yaptırılan araç muayene ücreti ise 2022 yılında 507 lirayken 2023 yılında ise bin 115 liraya yükselecek.

Otomobil sahipleri 2022 yılında zorunlu trafik sigortasını 2 bin 405 liradan yaptırdı ancak bu rakamın 2023 yılında ikiye katlanması bekleniyor. Kaskoda ise bu rakam daha da yükseliyor. 2022 yılında ortalama kasko ücreti 10 bin lirayken, yıllık periyodik bakımlar 5 bin lira seviyelerinde seyretti. Bu rakamların 2023 yılı itibariyle daha da artması bekleniyor. Otomobilde yıkama ücretleri bile 40-50 liralardan 200-300 lira seviyelerine yükseldi. TGRT Haber'de yer alan habere göre tüm harcamalar alt alta konulduğunda otomobil sahiplerinin toplam masrafları toplamı 20 bin 109 lirayı buluyor.

Otomobil alacaklara ÖTV müjdesi! İşte fiyatı düşecek modeller

Yerli otomobil TOGG’da flaş gelime! TOGG ne kadar olacak? Bakan Varank açıkladı

Kia elektrikli otomobil fiyatları ne kadar? Niro Hibrit ve Niro EV 10 Ekim 2022 fiyat listesi...