Ekonomi

Konaklama vergisi uygulamaya hazır

Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak. Bunun yanı sıra çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılan konaklama da vergiye tabi tutulacak. Alınacak konaklama Vergisi Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak

Hazine Ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı daha önce ertelenmiş konaklama vergisinin ne koşullarda uygulanması gerektiğini hazırladığı tebliğ taslağıyla tek tek anlattı. Alınacak konaklama Vergisi Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak.

Konaklama tesislerinde sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetlerinden konaklama vergisi alınmayacak. Fakat bu tür organizasyonların konaklamayı içeren şekilde sunulduğunda, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya hizmet için başka fatura düzenlendiğinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacak. Vergi, yalnızca konaklama hizmetleri adına alınacak.

KONAKLAMA VERGİSİ 1 OCAK 2023’TE ALINMAYA BAŞLAYACAK

Konaklama vergisini kapsayan yasal düzenleme 2019 yılında çıkarıldı ancak uygulamaya konması yapılan değişiklikle ertelendi. 2021 yılındaki 7338 sayılı çıkan yasaya göre konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı da söz konusu verginin uygulamasına açıklık getirdi. Tebliğ taslağına göre geceleme hizmeti alan vatandaşın gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması da vergilendirmeyi etkileyemeyecek. Kampinglerde, konaklayan kişilerin geceleme ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılayıp karşılamaması ya da gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çekme karavan, çadır araba, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini de etkilemeyecek.

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle beraber satılan konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine dahil olacak. Konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, etkinlik, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal koşullar ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine yine tabi tutulacak.

Bu çerçevede, oda artı kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil olmak üzere benzeri adlar altında pazarlanan veya satılan tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra konsept kapsamında verilen tüm hizmetler de verginin konusuna dahil olacak.

Ancak bir termal otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara yönelik günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi olmayacak.