Ekonomi

Vergi borcu olanlar dikkat! Rahat nefes aldıracak hamle geliyor

Vergi borcu olanlara müjdeli haber geldi. Vergi borçlarının silineceğine dair gelen haber gündeme geldi. İşte ayrıntılar...Uzun zamandır planlanan engelli ve yaşlı vatandaşların borçları silinmesi, çalışanlara elektrik, doğalgaz ve yemek ücreti desteğine vergi istisnası gibi ekonomik destek paketi bu yasama döneminde torba yasada yerini alabilecek

Mecliste yeni çıkması beklenen torba yasada vergi borçlarına af geleceği belirtildi. Uzun zamandır planlanan engelli ve yaşlı vatandaşların borçları silinmesi, çalışanlara elektrik, doğalgaz ve yemek ücreti desteğine vergi istisnası gibi ekonomik destek paketi bu yasama döneminde torba yasada yerini alabilecek.

İCRA BORÇLARI SİLİNECEK
Hükümet çıkacak olan yeni torba yasayla birlikte binlerce kişinin icraya kalan borçlarını silmeyi amaçlıyor. Ekim ayının gelmesi ve meclisin çalışmalarına başlamasıyla birlikte kanun teklifi için TBMM'deki sürecin de hızlanması beklenmekte.

TORBA YASADA YOK YOK!
Torba yasada hükümetin atacağı adımlar merak edilirken Haber Global'in haberine göre TBMM'de görüşülecek torba yasada 164 bin engelli ve yaşlı vatandaşın 566 milyon TL tutarındaki borcu silineceği ifade edildi. Aynı zamanda çalışanlara 1000 TL'lik bir elektrik ve doğalgaz yardımı vergiden istisna olarak kabul görecekken günlük 51 TL yemek ücretleri de vergiden düşecek.

GELİR VERİGİSİNE İSTİSNA KAPIDA
Düzenlenecek yeni torba yasada dar gelirli vatandaşların borçlarının silinmesi, Yurt dışı inşaat işlerinde çalışan Türk işçilerin ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmesi gibi bir çok destek planı da yer alıyor. Aynı zamanda yurt dışı harcı da 300 TL'ye yükseltilecek. Harçlar şu an 150 TL.

EYT ÇALIŞMASINDA SONA GELİNDİ
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu da hükümetin gündeminde üst sıralardaki yerini korumaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı;

“EYT çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis’e intikal ettiririz.”

Bireysel katılımcı indirim uygulamasının süresi uzatılacak. 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun Ek 5. maddesi kapsamına giren bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler, anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, hisselerin tutarlarının yüzde 75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilmekte. 31.12.2022’de sona erecek olan söz konusu indirim süresi 31.12.2027 tarihine kadar uzatılacak. Ayrıca yararlanılacak “1.000.000 Türk lirası” olan indirim tutarı “2.500.00 Türk Lirası” olarak güncellenecek. Bu uygulama kapsamında 2022 yılında verilen beyannamelere istinaden 225 milyon TL istisnadan yararlanıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Fiyat İstikrarı Komitesi (FİK) kurulmasına ilişkin kuruluş ve görevlerine yönelik yasal çerçeve oluşturacak düzenleme getirilecek.