106 bin mükellef riskli kabul edildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki veri analitiği çalışmaları kapsamında gıda sektöründe faaliyet gösteren mükelleflere yönelik yapılan son incelemede, 372 bin 592 mükelleften 106 bin 821'i belirlenen maddelerin ihlali nedeniyle riskli bulundu.Geliştirilen yeni risk senaryoları ile birlikte imalat sektöründe toplam 56 bin 888, toptan sektöründe toplam 94 bin 498 ve perakende sektöründe ise toplamda 221 bin 206 olmak üzere 372 bin 592 mükellef bu alternatif analize tabi tutuldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Risk Analizi Genel Müdürlüğünün veri analitiği çalışmaları doğrultusunda, gıda sektöründe faaliyet göstermekte olan mükellefler, 2021 yılı için imalat, toptan ve perakendede alt faaliyet gruplarında geliştirilen sektör analitiğine göre en baştan incelendi.
Geliştirilen yeni risk senaryoları ile birlikte imalat sektöründe toplam 56 bin 888, toptan sektöründe toplam 94 bin 498 ve perakende sektöründe ise toplamda 221 bin 206 olmak üzere 372 bin 592 mükellef bu alternatif analize tabi tutuldu.
Yapılan detaylı ve çok kapsamlı çalışmalar sonucunda ele alınan toplamda 372 bin 592 mükelleften belirlenen kriterlerin ihlali nedeniyle 106 bin 821 mükellef riskli kabul edildi.
GEREKLİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
Söz konusu analiz, vergisel yükümlülüklerini biraz veya tamamen yerine getirmeyen mükellef gruplarının tespitine yönelik yapıldı. Üretici ve tüketici dengesini korumayı amaçlayan söz konusu analiz çalışmalarıyla sektör paydaşlarının sürdürülebilir ve geliştirilebilir yapıda devamlılığı esas alınarak, tespit edilen mükelleflere gerekli yaptırımlar uygulanacak.
Öte yandan Belçika’da ise yüksek kazanç sağlayan elektrik üreticileri ve fosil yakıt şirketlerinden toplamda 4,7 milyar avro vergi almayı planlıyor.
Belçikalı Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, ülkede faaliyet gösteren enerji firmalarından fazla kazanç vergisi alınmasını içeren teklifini hükümete sundu.
Teklife göre, enerji sektöründe olan şirketlerin aşırı kazançları vergilendirilecek.
Yenilenebilir, nükleer ve kömür gibi araçlardan elektrik üretenlerin gelirleri 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2023 dönemlerinde megavatsaat başına 130 avro ile sınırlandırılacak. Bu firmaların da, söz konusu fiyat üzerindeki elektrik satışları "aşırı kazanç" olarak sayılacak.
Yüksek kar sağlayan fosil yakıt sektöründen ise "dayanışma katkısı" adı altında vergi alınacak. Bu katkı doğalgaz, petrol, kömür ve de rafineri gibi alanları kapsayacak.
Bu uygulamayla birlikte elektrik üreticileri ve fosil yakıt şirketlerinden 2022 yılında yaklaşık 1,8 milyar avro, 2023 yılında da 2,9 milyar avro kaynak elde edilecek. Bu yıl ve gelecek yıl toplanacak olan 4,7 milyar avro ile enerji krizinden en fazla etkilenen hanelere ve işletmelere de destek verilecek.