Otomobil

Araç sahiplerinden yeni bir talep geldi: Zorunlu trafik sigortasında "serbest piyasa" sistemine geçiş

Trafik sigortasında son dönemde yaşanan fiyat artışları sürücülere maddi açıdan zarara uğratıyor. Sigortacılık sektörü ise mevcut fiyatlandırmayı maliyetleri karşılamakta yetersiz görüyor ve bu sebeple bazı araçlara sigorta teklif etmekten kaçınıyor. 

Talepler, daha çok serbest tarife uygulamasının getirilmesi yönünde yoğunlaşıyor. Ancak bu durum sürücüler arasında fiyat artışları konusunda endişelere yol açıyor. Şirketlerin artan giderleri göz önüne alındığında serbest tarife taleplerinin arkasındaki neden daha iyi anlaşılıyor. Ancak bu, sürücüler için fiyatların daha da yükseleceği anlamına mı geliyor? Bu soru işareti şu an için cevapsız kalmış durumda.

Trafik poliçesinde yeni karar

Son dönemlerde trafik sigortasıyla ilgili poliçe kesme sorunlarına yönelik artan tartışmaları çözmek amacıyla Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK), "Trafik Teklif Platformu" oluşturma sürecini başlattı. Yeni yönetmelik kapsamında zorunlu trafik sigortasında teklif alamayan vatandaşlar için en yüksek prim miktarı SEDDK tarafından saptanacak. Sürecin ikinci aşamasında ise sigorta firmalarının bu platforma entegrasyonunu sağlamaları için gerekli yazılım güncellemelerini tamamlamaları bekleniyor. Bu adımlarla sektörde yaşanan sıkıntıların aşılması hedefleniyor.

 

Havuz sistemi istenmiyor

Sigorta sektörü, havuz trafik sigortası sistemine dair artan endişelerini dile getiriyor. Söz konusu sistem yeterince prim elde edemeyen şirketlerin poliçelerini havuzda birleştirmesi üzerine kurulu. Ancak bu durum bazı şirketlerin ekonomik zararlarına neden oluyor. Bu bağlamda şirketler serbest tarife uygulamasının hayata geçirilmesini savunuyor. Ancak bu talebe karşı, araç sahipleri arasında zorunlu trafik sigortası maliyetlerinin potansiyel olarak yükseleceği yönünde bir algı oluşmaya başladı.

Uygun teminat ve serbest piyasa talebi

Sektör yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede uluslararası standartların da serbest tarife sistemini benimsediklerine dair vurgu yaptı. Havuz sisteminin uzun vadede ayakta kalamayacağını belirten temsilciler serbest piyasa dinamiklerine geçiş ve daha uygun teminatlar oluşturulmasının şart olduğunu ifade etti. Mevcut durumda sektörün 120 bin lira teminat sunduğunu hatırlatan yetkililer, bu miktarın yeterli olmadığını ve daha makul bir rakama çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni karar resmen yürürlüğe girdi!

Ehliyeti olanlar dikkat! Trafikte bir dönem sona eriyor! Amana dikkat! Canınız yanmasın!

Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur? EK MTV'de son dakika gelişmesi