29 / 04 / 2024

Arapların gözü kulağı İstanbul Boğazı'ndaki yalılarda!

Arapların gözü kulağı İstanbul Boğazı'ndaki yalılarda!

Boğaziçi yalıları uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, zengin Arap ailelerinin hem Türk vatandaşlığını almak, hem de sıcak yaz aylarını Boğaziçi’nde geçirmek için yalı veya villa aldığını söyledi



Zengin arap aileleri, türk vatandaşlığı almak ve sıcak yaz aylarını Boğaziçi'nde geçirmek için yalı ve villa satın alıyorlar. Arapların Boğaziçi'ndeki yalılara ilgisi giderek artıyor. Sözcü Gazetesi'nden Yüksel Şengül, profesyonel gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran’la son dönemde özellikle Boğaziçi yalılarına olan ilgiyi, yalı alım satımlarında Arapların giderek artan iştahını ve emlakçılık sektörünü konuştu.

Arapların gözü kulağı İstanbul Boğazı ndaki yalılarda!

Herkesin gözü kulağı İstanbul Boğazı’ndaki yalılarda.

Doğrusu son zamanlarda parası olan da olmayan da yalı alım satımlarım büyük bir merakla takip ediyor. Benim yalılarla tanışmam 2013 yazında oldu. Beykoz’da ünlü bir baklavacı aileye ait olan Tarihi Subaşı Yalısı’m sattım.

Son 6 yılda kaç yalı sattınız?

6 yılda 10 yalı sattım. Yalı satımı em-lakçılıktaki en elit noktadır. Farklı bir disiplin, çok başka bir titizlik ister. Yalısı-nı satanlarla alıcı olanlar çoğu kez gizlilik ister, işin içine basının karışmasını istemezler. Ancak şeffaf olanlar da vardır, gizlilik anlaşması yapanlar da.

Yalı alım satımında herkesin tanıdığı isimlerden kimleri anlatabilirsiniz?

Geçen yıl Ajda Pekkan’m amcası merhum Ali Pekkan’a ait olan Beykoz’daki Panayok Yahşim 20 gün gibi rekor bir sürede karı koca doktor bir çifte sattım.

Şu an satışta olan tanıdık isimlere ait villa ya da yalılar var mı Boğaziçi’nde?

Turgut Özal’ın eşi Semra Özal’a ait Sarıyer Büyükdere’de bir dönem arsa içinde ve denize ikinci sırada yer alan 900 metrekarelik villayı satmaya çalışıyorum.Turgut Ozal’ın ölümünden sonra orada yaşayan Özal ailesi oldukça seçici davrandığı için çok yavaş ilerliyoruz. 19 milyon 900 bin lira istiyorlar ve bugün yarın satacağıma inanıyorum.

ZENGİNLİĞİ AFİŞE ETMEYENLER VAR

Arapların da ilgisi giderek artıyor...

Arapların yalı sevdası her geçen yıl artıyor. Bir süredir Arap ülkelerinin zengin aileleri hem Türk vatandaşlığını almak, hem de yaz mevsimlerini Boğaziçi’nde geçirmek için yalı veya villa alıyor. Boğaziçi’ndeki 600 küsur yalıdan 100 küsur tanesi yabancılara satıldı. Bunların çoğu Arap ülkelerinin vatandaşları. Ancak şu bir gerçek ki, zenginliğini afişe etmeyen işadamlarımız da yalı almak için bu pazarın içine girmiş dürümdalar.

Yalı müşterileriyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Ben hem satacağım yalının tarihi dahil her türlü ayrıntısını öğrenirim hem de satın alacak olan kişileri çok iyi tanımaya çalışırım. Kimi yalı alıcısı için semt önemlidir, kimisi bahçe büyüklüğüne ya da oda sayısına bakar, kimisi birinci dereceden tarihi eser olmasını ister.

Yalıları konuşalım.

Tarihi Kuleli Yalısı’ nı 190 milyon liraya satmaya çalışıyorum. 1800'lü yılların sonunda yapılan yalıyı, 1974’te satın alan 94 yaşındaki bir baba, çocukları ve torunları yaşıyor burada. Aile bu yalıya sığama-dığı için satmaya karar vermiş. 14 odası, 4 salonu ve 2 yüzme havuzu bulunuyor.

Başka...

Osmanlı hanedanından gelen bir hanımın Kanlıca’daki tarihi yahşim satıyorum. Alt kat daha önce kardeşi tarafından satıldığı için bu hanım sadece üst kata 100 milyon lira istiyor. Ayrıca bu yalı, Boğaziçi’nin en uzun rıhtımına sahip.

Kadın olmak avantaj mı dezavantaj mı?

Bir kadının, erkeklerin baskın olduğu emlak piyasası ortamında çok dikkat etmesi gerekiyor. Sürdüğünüz rujdan etek boyunuza kadar seçici olmak çok önemli. Çünkü karşınızdaki insan bunları farklı algılayabiliyor. Yalıların hüzünlü, göz kamaştırıcı, ürpertici hikayelerinin de içinde olduğu hayatımı anlatan roman için bir yaymeviyle anlaştım. Ben anlatıyorum, editörler yazıyor. Herkesin ilgisini çekecek ve şaşırtıcı anılarla dolu bir roman geliyor.

Yabancı konut yatırımcıları Boğaz'ı sevdi!
 


Geri Dön