Arapların konut alımları sektörü nasıl etkiledi?
Acaba Arap ülkelerinden gelenlerin turizm sektörüne, Arap ülkelerinden gelenlerin satın aldıkları konutların konut piyasasına olumlu katkıları ne ölçüde?
Arap ülkelerine, Müslüman Arap kardeşlerimize sempati duyuyoruz.
Ekonominin sıkıntılı döneminde Arap ülkelerinden gelecek turistlerin, Arap ülkelerinden geleceklerin satın alacakları konutların ekonomiye katkıda bulunmalarını bekliyoruz.
Acaba Arap ülkelerinden gelenlerin turizm sektörüne, Arap ülkelerinden gelenlerin satın aldıkları konutların konut piyasasına olumlu katkıları ne ölçüdedir?
Yılın ilk 9 ayında yabancı ziyaretçi sayıları Türkiye genelinde %32 dolayında azaldı. Geçen yıl 30 milyona yakın ziyaretçi gelmişti.
Bu yıl 22.7 milyon ziyaretçi geldi. Bu yılın ilk 9 ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 53’ü Avrupa ülkelerinden, yüzde 22’si Birleşik Devletler Topluluğu şemsiyesindeki ülkelerden, yüzde 10’u, Arap ülkelerinin de içinde bulunduğu Batı Asya Bölgesi’ndeki ülkelerden geldi.
Arap ülkelerinden, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi dost Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin toplam ziyaretçi sayıları içindeki payı yüzde 5’in altında.
Görülüyor ki din kardeşlerimizden gelen ziyaretçi sayısı turizm sektörünü ayakta tutmaya yetmiyor. Ziyaretçi sayısında patlama olsa, iki misline de çıksa, turizm sektörünün sorunlarına çözüm getiremiyor.
(Çin’den gelecek ziyaretçilerde artış bekleyişi var. Çin’den ilk 9 ayda 121 bin ziyaretçi geldi. Toplam ziyaretçi sayısında Çinlilerin payı binde 6 oranında.)
İstanbul, Müslüman Arap kardeşlerimizin en çok ilgi duydukları şehir. Yılın ilk 10 ayında İstanbul’a gelen toplam ziyaretçi sayısı geçen yıl 10.7 milyondu.
Bu yıl yüzde 27 azaldı. 7.8 milyon oldu. İstanbul’a gelen ziyaretçilerin yüzde 22’si Arap ziyaretçi. Arap ziyaretçi sayısı bir önceki yıl 2.1 milyon iken yüzde 23 azaldı.1.6 milyona geriledi. Acaba Müslüman Arap kardeşlerimizin konut alımları ekonomiye ne katkı yapar? Bu yılın ilk 10 ayında 470 bini ilk el (yeni), 570 bini ikinci el (eski) toplam 1 milyon 40 bin konut satıldı. Yabancı ülke vatandaşlarına 15 bin gayrimenkul satışı gerçekleşti. En büyük alıcılar Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarının toplam alımı 2.700 dolayında.
Bugüne kadar dost Müslüman Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı ve bu ülke vatandaşlarının satın aldıkları gayrimenkul sayısı gösteriyor ki bu ülke vatandaşlarının turizm sektörünün de, konut sektörünün de çözümüne büyük katkıları olamayacak.
Müslüman Arap ülkelerini önemsemeye devam edelim ama yanlış hesaplar yapmayalım. Turizm sektörünün de gayrimenkul sektörünün de ekonominin tamamının da sorunlarına Batı dünyası ile olan ilişkilerimizdeki iyilikler destek verir.
Dünya /Tevfik Güngör