05 / 05 / 2024

Arazi alan köye göç ediyor! Köye dönüş hızlandı! 

Arazi alan köye göç ediyor! Köye dönüş hızlandı! 

Sanayicilerin araziye yatırım yaptığını söyleyen Büyük yatırımcı tarım sektöründe yer almaya başladı. Örneğin Mersin ve civarında 500 – 1000 dönümlük tarım alanları hızla satılıyor. Yatırımcılar ibreyi tarıma çevirdi'' dedi.



Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)  İzmir  Şubesi tarfından düzenlenen Basın Toplantıları serisinin 5’incisinin konuğu, Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birlik Başkanı Hayrettin Uçak oldu. Başkan Uçak, gazetecilerden oluşan 40 katılımcının sorularına cevap verdi.

Arazi alan köye göç ediyor! Köye dönüş hızlandı!  

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin Nisan ayı sonunda tanıtımını yaptığı Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP) gelecek adına atılmış önemli bir adım olduğunu açıklayan Başkan Uçak, üretici, ihracatçı, işletmeci ve tüketiciyi aynı platformda buluşturan proje ile köye dönüşlerin ve tarıma olan ilginin de artacağını vurguladı.

“Köye göç artacak”

Salgınn ardıncan farklı bir dünya gelişeceğini, ihracatçıların ve tarım sektörünün de buna uygun pozisyon alması gerektiğinden bahseden Başkan Hayrettin Uçak, “DİTAP sistemi ile sözleşmeli tarım yapılacak. İyi tarım uygulamalarıyla üretici, satma endişesi yaşamayacak. İster devlet kurumuna isterse ihracatçıya sözleşme karşılığı ürününü satacak. Üreticilerimizin dijital tarıma odaklanmasıyla gençlerimiz de tarıma yönlenecek. Ürününü daha dikmeden kaç liraya satacağını bilecek. Bunun sonucunda da köylere, kırsala dönüş başlayacak. İşini kaybedenler de köylerine dönüp tarıma başladı. Bu artış ekonomimize de olumlu yansıyacaktır” diye konuştu.

Sadece vatandaşların değil sanayicilerin de tarımın önemine saygı duyduklarını anlatan Uçak, “Türkiye’nin bir çok bölgesinde sanayicilerimizin büyük tarım alanları satın aldığını duyuyoruz. Tarım yapmak için geniş çaplı bir çalışmaya ve araştırmaya girdiler. Büyük yatırımcı tarım sektöründe yer almaya başladı. Örneğin Mersin ve civarında 500 – 1000 dönümlük tarım alanları hızla satılıyor. Yatırımcılar ibreyi tarıma çevirdi. Biz tarımın önemli hale gelmesine tabi ki seviniriz” şeklinde konuştu.

Her 100 doların 45’i tarımdan

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 01 Ocak-30 Nisan dönemini kapsayan ihracat rakamları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Hayrettin Uçak, “Yaş meyve sebze sektörümüz yüzde 57,4’lük artışla 68,7 milyon dolarlık bir ihracata imza atarken bu rakam, meyve sebze mamullerinde yüzde 10,1’lik artışla 215,4 milyon dolara yükseldi. İki sektör toplamda yüzde 19’luk bir büyümeyle hacmini 284 milyon dolara çıkardı. Pandemi’nin ihracata vurduğu ağır darbeye rağmen, Ege ihracatını tarım sektörü ayakta tutuyor. Egeli ihracatçıların yaptığı her 100 dolarlık ihracatının 45 doları tarımdan geldi. Pandemi ile tarımın vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gördük” açıklmasına 

İki kente 120 bin maske

Mevsimlik işçilerin çalışması hakkında açıklamalarda bulunan Uçak, “Bu işçilerin bölgemizde çalışmaları konusunda Manisa ve İzmir’deki Tarım İl Müdürlerimiz arayarak maskeye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Yaptığımız istişare sonucu maske konusunda Manisa için 50 bin, İzmir için de 70 bin maske vermeyi taahhüt ettik ve bir kısmı teslim edildi” diye konuştu.


Geri Dön