Arsa ve Arazi

Arazi, arsa ve kooperatif hisseli tarla alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Toprak yatırımcısı ve danışmanı Aksel Melkonyan, resmi sosyal medya hesabı üzerinden tarla, arsa veya kooperatif hisseli tarla alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. 

Tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüsten sonra arsa ve arazilere talep artarken, bu alanda satış rekorları görülmeye de başlandı.

Açıklanan detaylara göre Türkiye genelinde toplam gayrimenkul satış adedi 2 milyon 949 bine çıkarken söz konusu bu rakamın da 1 milyon 723 binini arsa, tarla, iş yeri ve diğer taşınmazlar oluşturdu. 

Arazi ve arsa yatırımlarının yıldızı her geçen gün giderek parlarken, Toprak Yatırımcısı ve Danışmanı Aksel Melkonyan resmi X hesabı https://x.com/akselmelkonyan üzerinden tarla, arsa veya kooperatif hisseli tarla alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Aksel Melkonyan'ın paylaşımı şu şekilde:

Tarla, arsa veya kooperatif hisseli tarla alırken dikkat edilmesi gereken maddeler nelerdir sizler için paylaşıyorum dostlar

- Kooperatif hobi bahçesine ev yapılamaz, yapılırsa kooperatifin ortak malı olur. Tek başına hiçbir hak iddia edilemez.
Konteyner, prefabrik veya bungalov yapılabilmesi gibi özel bir durum bulunmamaktadır. Ruhsatı olmayan tüm yapılar kaçaktır.

-Almayı düşündüğünüz Kooperatif hobi bahçesinin size ait bir tapusu olmaz, elinizdeki tek belge noterde yapılan satış belgesidir.

- Tarlaya arsa yazanlara dikkat edin arkadaşlar. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen yerlerde bu durum farklıdır. 

Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köy içi
yerlere de ev yapabilirsiniz. Alacağınız tarlanın köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını ilgili belediyeden ögrenebilirsiniz.

- Tarlanın üzerinden yüksek gerilim hattının geçip geçmediğini, tarlanın dereye veya dere yatağına sınırının olmadığını, heyelan bölgesinde olmadığından emin olun. Oyun parkı, eğlence veya piknik alanı gibi yapı izni olmayan yerleri tercih etmeyin.

- Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz.

- 5.000 metrekareden küçük tarlaya yasal olarak ev yapılamaz. Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile eğer kadastral yolu
yoksa ev yapılamaz. Bazı iller için daha yüksek m2 talep edilir uygulamalar farklılık gösterebilir.

- 5.000 M2 tarlanıza ev yapabilmek için tarlanızın en az bir tarafının resmi yola en az 25 metre cephesi olması gerekmektedir.

- Tarlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerindeyse evin bağımsız bölümün alanı
ekstra olarak kabul edilir.
İmar genellikle yüzde 5 olduğu için 250 metrekare ev imalat hakkı doğar ve tarlanızın en az
5.250 metrekare olması gerekmektedir.

- Sulama kanalı, sulama göleti gibi DSi çalışması yapılmış sulanabilir
arazilerde 5.000 metrekareden büyük tarlanız olsa bile ev yapılamaz.

- Sit alanı içindeki tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapılamaz.

- Elektriğe suya müracaat
ettik, gelecek diyenlere inanmayın.Bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez. Aynı şekilde sondaj vurun su çıkar gibi vaatlere inanmayın çünkü sondaj için birkaç yıldır bazı bölgelerde yasak vardır.

- TKGM (Parsel Sorgu) uygulamasını kullanarak ilgili arazinin  il ilçe mahalle köy bilgilerini girerek
yol,eğim,alım satım adetleri vb. birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

-En sağlıklı bilgiyi ilgili belediyelerden alabilirsiniz.