Yeni Şirketler

Arazi davasına AB el koyuyor

Mor Gabriel Manastırı ile civardaki iki köyün arazi anlaşmazlığı, AB'ye "Müslüman köylüler, Hıristiyan Süryanilerin arazisize el koymak istiyor" diye yansıdı.

Türkiye ile AB arasında şimdi de "Mor Gabriel" sıkıntısı baş gösterdi. Mardin'in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı ile civardaki iki köyün arazi anlaşmazlığı, AB'ye "Müslüman Köylüler, Hıristiyan Süryanilerin arazisine el koymak istiyor." diye yansıyınca, Türkiye'deki Kürt sorununa ilgisi nedeniyle yakından tanınan Alman Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanı ve Alman Federal Parlamentosu'nda milletvekili olan Claudia Roth devreye girdi. Roth pazartesi günü geleceği Türkiye'deki programına Mor Gabriel Manastırı'nı da aldı. Bu gelişmeler Dışişleri Bakanlığı'nda sıkıntıya neden oldu.

Edinilen bilgilere göre manastır arazisizin sınırları, geçen yıla kadar bir sorun yaratmadı. Ancak beş ay önce manastıra komşu Çandarlı, Eğlence ve Yayvantepe köylerine tapu kadastro gelip, arazilerin sınırlarını yeniden belirlemeye kalkınca, kriz patlak verdi. Köylüler, topraklarının belirlenmiş olan sınırlarından daha geniş olduğunu ileri sürdür. Ortaya atılan iddialar arasında manastırın yıllardır köylerin topraklarını işgal etmesi de yer aldı.

Sonuçta varılan bir orta yol formülü ile anlaşmaya varıldı. Manastırın, iki köye toplam bin 100 dönüm toprak vermesi öngörüldü. Ancak manastır bu duruma itiraz etti. Kadastro mahkemesi çizilen sınırları onaylayınca manastırın vakfı bu kez sınırlarının yeniden tespiti için Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Gelişmeler bu aşamadan sonra Avrupa'ya yansıdı. Süryaniler Avrupalı siyasetçilerin ilgisini çekebilmek için yoğun bir çaba içine girdiler. Konu, Avrupa'ya "Müslüman köylüler Süryanileri hem manastırlarından atmak hem de topraklarına el koymak istiyor" diye yansıtıldı.

Süryaniler çarpıttı

Bu görüntünün ortaya çıkmasıyla eşzamanlı olarak Irak'taki Süryanilerin de "Türklerin kendilerine yaptığı soykırımı ABD'nin tanıması için Obama'ya mektup yazması" gündeme gelince, AB devreye girdi. Bu amaçla, Claudia Roth gelecek hafta Midyat'a gitme kararı aldı. Roth'a komisyon üyesi beş milletvekili de eşlik edecek. Pazartesi günü İstanbul'da olacak Alman vekiller heyeti daha sonra Ankara'ya ardından da Midyat'a geçecek.

Roth ve beraberindeki heyet Mor Gabriel Manastırı'nı ziyaret edip, yaşanmakta olan sıkıntı ile ilgili açıklama yapacaklar. Arazi davası olarak başlayıp, hızla "Müslüman-Hıristiyan" anlaşmazlığına dönüşen konuyla ilgili, dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışacak Roth'un gelişi Dışişleri Bakanlığı'nda sıkıntı yarattı. Ankara, sorunun bu kadar büyütülmemesini isterken, bölgedeki gelişmeleri de yakın takibe aldı.

Cumhuriyet