Arazi parçalanmasına "Isparta modeli" çözüm öneriliyor
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Cemalettin Kurt, Isparta'nın Eyüpler köyünde, arazilerini gayri resmi birleştirip ortak tarım yapan çiftçilerin, Türkiye geneline model olmasını önerdi
Kurt, Türk tarım sektörünün en önemli sorunlarından birinin parçalanmış araziler olduğunu, bu parçalanmanın da daha çok miras paylaşımından kaynaklandığını bildirdi. Toprak bölünmesine, Türkiye limonunun yüzde 65'ini tek başına üreten Mersin'in Erdemli ilçesinden örnek veren Kurt, ilçede, 81 bin 770 dekar alanda narenciye, 75 bin dekar alanda da limon ekiminin yapıldığını ancak, parçalanmış araziler nedeniyle çiftçinin yeterli geliri sağlayamadığını belirtti.
Türk tarımının en önemli sorununun parçalanmış araziler olduğunu ifade eden Kurt, şunları söyledi: "Örneğin, Erdemli'de üretici başına düşen ortalama tarım alanı 3 bin 600 metrekare. Bu kadar bir alanda yaklaşık 130 ağaç bulunur. Bir dekar araziden 4 ton limon alındığı var sayıldığında, toplamda bu arazi yaklaşık 12-13 ton ürün verir. Bu ürünün tonu bin liradan satılsa yaklaşık 12-13 bin lira eder. Bu ailenin en az beş kişiden oluştuğunu kabul etsek kişi başına gelir 3 bin lirayı bile bulmaz. Bu geliri de 12 aya böldüğümüzde aylık gelir yaklaşık 200-250 lira olur. Bu para da bir kişiyi geçindirmez. Bir de buna budama, gübre ve ilaç masraflarını dahil edersek bu gelir de kalmaz."
ISPARTA ÖRNEĞİ
Kurt, toprak bölünmesinin engellenemediğini bu nedenle arazileri birleştirip orak tarım yapmaktan başka çarenin kalmadığını belirterek, buna da Isparta'nın Eyüpler köyünü örnek göstererek, şöyle devam etti: "Eyüpler köyünde, bir vadide, çiftçilerin gayrı resmi bir birliktelik oluşturarak elma yetiştirildiği yaptığını öğrendik. Köylüler, köyün girişine de hiçbir çiftçinin cesaret edemeyeceği güzellikte 'biz arazimizi birleştirmedik, kafalarımızı birleştirdik' diye bir levhayı da asmışlar. Çiftçiler kendi tarlalarında işçi olarak çalışıyorlar, yanlarına da 3 tane daimi personel almışlar. Çiftçilerin sulamaları, gübrelemeleri, bakımları hep ortak. Bir de soğuk hava deposu kurmuşlar. Burada çiftçiler maliyetleri düşürdükleri gibi rekabette de eşitliği sağlıyorlar." Kurt, Isparta'nın Eyüpler köyünde, arazilerini gayri resmi birleştirip ortak tarım yapan çiftçilerin, Türkiye geneline model olması önerisinde bulunarak, "MERTUB olarak biz de bu örneği dikkate alarak, çeşitli projeler geliştirmeye başladık" dedi. (AA)