Kira

Fahiş kiralara Hollanda modeli çözüm olur mu? Kira bedellerine 'tavan fiyat' uygulaması gelecek mi?

Hollanda, ülkede 300 bine dayanan konut açığı ile fahiş kiralara müdahalede bulunarak “tavan fiyat” uygulamasını hayata geçirmişti. Fahiş kiralara Hollanda modeli çözüm olur mu? Kira bedellerine 'tavan fiyat' uygulaması gelecek mi? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Hollanda, ülkede 300 bine dayanan konut açığı ile fahiş kiralara müdahalede bulunarak “tavan fiyat” uygulamasını hayata geçirmişti

Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik sınır 1 Temmuz tarihinde sona eriyor. Hollanda, ülkede 300 bine dayanan konut açığı ile fahiş kiralara müdahalede bulunarak “tavan fiyat” uygulamasını hayata geçirmişti. 

Türkiye'de de konut kira artışları sık sık gündeme geliyor. Kiracılar fahiş ev kiralarına çözüm bekliyor. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde Hollanda modelinin kira sorununa çözüm olup olmayacağını kaleme aldı. Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener, konu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. 

Fahiş kiralara Hollanda modeli çözüm olur mu? Kira bedellerine 'tavan fiyat' uygulaması gelecek mi? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener, konuyla ilgili açıklamasında "Hollanda Hükümeti, 300 bin civarında konut açığı nedeniyle ülkede yaşanan konut sıkıntısı ve çok yükselen ev kiralarına müdahale ederek, “Hollanda modeli” olarak adlandırılan “tavan fiyat” uygulaması getirmiştir" ifadelerini kullandı ve Hollanda’da, konutların, “sosyal” ve “özel” olarak ikiye ayrıldığını, evin fiyatının, puanlama aracılığıyla belirlendiğini aktardı. 

Hollanda'da konutların “yaşı, oda sayısı, banyosu, mutfağı, enerji verimliliği” ve benzeri kriterlere göre puan verildiğine dikkat çeken Ayşe Köseyener, "Puan sisteminde fiyatı 736 Euro altında kalan konutlar “sosyal konut” olarak nitelenmekte ve bunların kira bedeli tavanı 1250 Euro’ya kadar olabilmektedir. Bunların kira artışına yine hükümet karar vermektedir" açıklamasında bulundu. 

Köseyener, Hollanda Yönetimi'nin bu model ile sosyal devlet anlayışını üstün tutarak, bireylerin sözleşme özgürlüğüne müdahale ettiğini, bu şekilde düşük ve orta gelir gruplarının korunmasının amaçlandığını dile getirdi. 

“Hollanda modeli” Türkiye’deki kira sorununu çözer mi?

Konuyla ilgili "Teoride objektif kriterleri esas alan puanlamaya dayalı “Hollanda modeli” adil görünmekle beraber, uygulamada Türkiye’de sorunlar yaratacağı kuşkusuzdur. Türkiye gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde, kiralarda esas alınan parametreler değişkendir" açıklamasında bulunan Köseyener, pandemide kiraya verenlerin birçoğunun, aylık kiralara zam yapmadığına ya da düşük oranda zam yaptığına dikkat çekti. 

Sonrasında mesken kiraları için kira artışının yüzde 25 ile sınırlandığına vurgu yapan Ayşe Köseyener, "Halihazırda meskenler için yüzde 25 kira artış sınırlamasının da 1 Temmuz 2023’e kadar devam ettiği dikkate alındığında, devletin, sözleşme özgürlüğüne bir de kira tavanı getirerek müdahale etmesinin tepki alacağı kuşkusuzdur" dedi. 

Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener, ancak İstanbul gibi büyük metropollerde, özellikle fahiş kira yükselişini engellemeye ilişkin, bölgesel olarak ve TOKİ gibi sosyal konut olan gayrimenkullerin niteliklerinin değerlendirilerek kiralara “tavan sınırı” getirilmesinin düşünebileceğine dikkat çekti.

1 Temmuz’da yeni düzenleme getirilmezse kira artışları nasıl yapılacak? 

1 Temmuz 2023 itibarıyla yeni bir düzenleme gelmemesi halinde, kira sözleşmelerindeki artış oranları esas alınacak ve bu çerçevede  Borçlar Kanunu Madde 344 uyarınca kira artışlarında “azami sınır”, gerek mesken gerek işyerleri için geçmiş 12 ayın TÜFE ortalaması olarak belirlencek.

KONUT SATIŞI TAHLİYE SEBEBİ MİDİR?

Kiraya veren mülk sahibinin meskeni satış talebi, Borçlar Kanunu’nda belirtilen tahliye sebepleri arasında yer almıyor. 

Mülk sahibi içinde kiracı varken mülkünü satma hakkına sahip, fakat Borçlar Kanunu 355. Madde’de belirtilen durumlarda; iracı talep üzerine meskeni boşaltır; ev sahibi de meskeni 3 sene geçmeden tekrar kiraya verirse; kiraya veren tazminat ödemekle yükümlü oluyor. 

Benzin, motorin, LPG fiyatlarını duyan buz kesti! İndirim veya zam geldi mi? Opet, PO, BP 30 Ocak 2023 fiyat listesi

EYT'de kritik gün! Bugün Meclis'e gidiyor! EYT maaşları nasıl hesaplanacak? Peş peşe açıklandı!

Gıdada kapıda bekleyen tehlike! Fiyatlar her an fırlayabilir! Evinize stok yapın!