Sektörel

Yüksek kiralara ATEM'den çözüm önerisi: Semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilmeli!

Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık TÜFE oranı ise yüzde 64,91 oldu. Kira artış oranının düşmemesine yönelik konuşan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, açıklanan oranların kiracıları zor durumda bırakacağını işaret ederek çözüm önerisinde bulundu.

Kiralık konut sorunu devam ederken gözler TÜİK’in açıklayacağı TÜFE oranındaydı. TÜİK’in verilerine göre kira zam tavanı ağustos ayında 65,93 iken eylül ayı için ise yüzde 64,91 olarak belirlendi. TÜFE’de gözle görülür bir düşüş yaşanmadığı için kiracıların zor zamanlar geçirdiğini ifade eden ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Yükselen kiralar için muhakkak önlemler alınmalı. Daha önce söylediğimiz öneriyi yineliyoruz, semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilebilir” dedi

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ TÜFEYE YANSIMIYOR

Akçam kira artış oranlarının TÜFE endeksli olduğunu hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıl ev kiralayan ve kiralarken yüzde 25 tavan uygulamasını baz alan kiracıların hesabı bozuldu. Enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 10 düşüş gösterirken aynı neticeyi TÜFE oranında alamıyoruz. Bu da direkt kira oranlarına yansıyor ve tüketicileri bu anlamda zorluyor” dedi.

“Esasen kira fiyatlarının düşmesi yönünde çok kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Akçam şu ifadeleri kullandı: “TÜFE oranının bir önceki aya göre küçük miktarda düşüş göstermesi kira zam oranlarının da aynı yükseklikte devam edeceği anlamına gelir.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında 15 bin liraya ev kiralayan bir tüketiciye yapılacak zam oranı 9 bin 750 lira olacaktır. Bu da açıkçası yüksek bir orandır” dedi.

DAHA ÇOK KONUT PROJESİ YAPILMALI

Akçam ''Özellikle alt gelir grubunda yer alan ailelerin konut açısından büyük sorun yaşadığını vurgulayan Akçam, “Çeşitli konut projeleri devreye girse de bu konuda istenilen düzeye gelinemedi.

En azından yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ise ATEM olarak önerimiz sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur” önerisinde bulundu.

Memur atamalarının, memur tayinlerinin, şehirlere gelen yeni üniversite öğrencilerinin konuta olan ihtiyacın artmasına da neden olduklarını söyleyen Akçam, “Sosyal konut projelerine ağırlık verilerek bu sorunun üstesinden gelineceğine inanıyoruz” dedi.

SEMTE GÖRE TAVAN VE TABAN UYGULAMASINA GEÇİLMELİ

Türkiye’de kira fiyatları için belirlenen bir sistemin olmamasının konut piyasasının dengesini bozduğuna dikkat çeken Akçam, “Bundan dolayı da herkese kafasına göre bir kira belirleme yarışına girmiş adeta. Halbuki dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi en azından büyükşehirler için semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilse herkes de kafasına göre kira belirleyemez.

Belirlenen fiyatların altına inen ya da üstüne çıkanlara çeşitli yaptırımlar da uygulanırsa hem fahiş fiyatlar ortaya çıkmaz hem de ev sahibi-kiracı çatışması önlenmiş olur” önerisinde bulundu.

Konut satışlarında durgunluk yaşanırken, kira bedellerindeki artış sürüyor!

Son bir senede kiralar yüzde 121, konut masrafları yüzde 100 arttı!

Konutlarda kira çarpanı 250'den 150'nin altına düştü! Bundan sonrasında ne olur?