Arsa ve Arazi

Arazi sahipleri dikkat! İşlenmeyen arazilerin kiralanmasında 10 maddede tüm ayrıntılar

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin  yeni bir düzenleme hayata geçirildi. İşte işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin merak edilen 10 soru ve cevapları.

Tarım ve Orman Bakanlığı, son dönemde işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine yönelik bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. Üretim seferberliği çatısı altında söz konusu arazilerin sezonluk tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yönelik işlemleri yönetmelikle belirledi. İşte tarım arazilerinin kiraya verilmesine yönelik merak edilenler 10 maddede tüm ayrıntılarıyla...

1-HANGİ ARAZİLER KİRAYA VERİLECEK? 

A Haber'de yer alan habere göre; Üretim seferberliği çatısı altında söz konusu arazilerin sezonluk tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yönelik işlemleri yönetmelikle belirledi..

2- KİRALANACAK ARAZİLER NASIL TESPİT EDİLECEK? 

Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe tarım ve orman müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Arazi tespitinde, bölgelerin hasat dönemine de bakılarak 1 Eylül'den 31 Ağustos'a kadarlık süre dikkate alınacak.

3- İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ NEREDE İLAN EDİLECEK? 

İşlenmeyen tarım arazileri listesi il veya ilçe müdürlüklerince mahalle muhtarlıklarının ilan tahtalarında, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde ilan edilecek.

Arazi malikleri ve diğer ilgililer, listelerle ilgili itirazlarını ilan süresi içerisinde komisyona yapabilecek.

4-ARAZİNİN DURUMU KİRALAMA İŞLEMİNDE NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin bu durumu tutanak altına alınarak o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek.

5- KİRA BEDELİ NASIL BELİRLENECEK?

Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük olamayacak.

Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak üzere, kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek.

6-ARAZİ KİRALAMAK İSTEYEN NASIL BAŞVURU YAPABİLECEK?

İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak.

Kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

7-KİRALAMA İŞLEMİNDE KİMLERE ÖNCELİK VERİLECEK?

Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde, kira bedelleri bakanlıkça belirlenecek bir kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak üçer aylık vadeli hesapta nemalandırılacak.

Mülkiyeti ihtilaflı tarım arazilerinde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri, hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak.

 

8-KİRALAR KİMLERE ÖDENECEK?

Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde, kira bedelleri bakanlıkça belirlenecek bir kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak üçer aylık vadeli hesapta nemalandırılacak.

Mülkiyeti ihtilaflı tarım arazilerinde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri, hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak.

9- ARAZİLER BİR SONRAKİ YIL KİRAYA VERİLEBİLECEK Mİ?

Kiralama sezonu içerisinde, kiralanan tarım arazilerinin maliklerinden herhangi biri tarafından bir sonraki sezonda üretim yapacağına dair bir başvuru yapılmaması durumunda bu araziler üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri listesine eklenecek.

Emsal olarak kullanılacak tarım arazisinin belirlenmesinde akrabalar ve hissedarlar arası kiralama, sosyal nedenlerle kiralamalar gibi özel amacı olan kiralama bedellerinin piyasa koşullarını temsil kabiliyetlerine dikkat edilecek.

10- KİRACILAR DESTEKTEN FAYDALANABİLECEK Mİ?

Kiralanan tarım arazileri bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak.

Uzmanından tarım arazisi alacaklara uyarı! Karlı bir yatırım için bunlara dikkat edin
2 yıl işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek! 3 şehir büyüklüğündeki arazi, üretime kazandırılacak!