23 / 12 / 2024

Arazi toplulaştırma seferberliği hızlandırılıyor!

Arazi toplulaştırma seferberliği hızlandırılıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bu yıl ekim itibarıyla 256 bin hektar alanda toplulaştırma tescili yapılırken, sene sonuna kadar 541 bin hektarda toplulaştırmanın tamamlanması planlanıyor.



Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında bu sene 541 bin, 2023 yılına kadar da 8,5 milyon hektar alanda çalışmaların tamamlanması planlanıyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan rapordan yaptığı derlemelere göre, yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının olduğu Türkiye'de, verimliliği artırıcı tedbirlerin başında arazi toplulaştırması ve sulaması geliyor.

Bakanlık da arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem veriyor. Bu kapsamda 8,2 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları yürütülüyor, 4,48 milyon hektar alanda da tescil işlemleri yapıldı.

Türkiye'de arazi toplulaştırma çalışmalarının başladığı 1961 yılından 2002'ye kadar geçen 41 senede toplam 450 bin hektar, 2003-2019 dönemindeki 17 senede de yaklaşık olarak 3,77 milyon hektar alanda toplulaştırma tescili tamamlandı.

Bu sene ise ekim ayı itibarıyla yaklaşık 256 bin hektardaki tescillerle toplamda 4,48 milyon hektar alanda toplulaştırma tescili bitirildi. Sene sonu itibarıyla 541 bin hektarlık bölgede arazi toplulaştırma tescil çalışmasının tamamlanması planlanıyor.

Arazi toplulaştırma ve tarla içi hizmetlerinde 2023 hedefi ise 8,5 milyon hektar alanda çalışmaları bitirmek şeklinde belirlendi.

Arazi toplulaştırma ve sulama projeleri beraber planlanarak uygulanıyor. Böylece birbirini tamamlayan iki uygulama aynı anda yürütülerek, hem maliyet hem de tamamlanma süresinde önemli tasarruflar da sağlanıyor.

105 bin 667 hektar arazi ıslah edildi


Arazi ıslah çalışmaları kapsamında Adana, Amasya, Mersin, Şanlıurfa, Osmaniye ve Denizli'de 2009 yılından bugüne kadar çalışmaların başladığı toplam 158 bin 100 hektar araziden 105 bin 667 hektarında faaliyetler bitirildi. Bugüne kadar 15 bin 623 kilometre kapalı drenaj hattı ve 86 bin kilometre tarla içi yol da yapıldı.

Türkiye genelinde toplam alanı 7 milyon 120 bin hektar olan 265 büyük tarımsal ova Bakanlar Kurulu kararıyla sit alanı şeklinde oruma altına alındı.

Bu yıl 26 büyük ova, koruma kapsamına dahil edilerek, toplam büyük ova sayısı 291'i buldu. Bu sayının ilk aşamada 300’e çıkarılması hedefleniyor.

Ülkenin tamamında arazi kullanım planlaması yapılması için çalışmalara başlanıyor. Bu kapsamda 24 milyon hektar tarım arazisinde detaylı toprak etütleri yapılarak, ülke genelinde toprak haritaları tamamlanacak.

1,63 milyon hektar alanın bölünmesi önlendi


Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında tarım arazilerinin Türkiye'de ilçe bazında belirlenen "yeter gelirli arazi büyüklüğü" altında bölünmesinin önüne geçildi. Ayrıca mirasa konu tarım arazilerinde mülkiyet devri zorunlu duruma getirildi.

Kanunun yürürlüğe girdiği 2014'ten bugüne kadar 1,63 milyon hektar alanın miras ve satış yoluyla hisselendirilmesi ve bölünmesi önlendi.

Gelecek dönemde, tarım arazilerinin satış ve miras intikal işlemlerinin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile entegre edilerek, hızlı ve doğru biçimde online yapılmasını sağlamak amacıyla "Tarım Arazileri Devir Takip Sistemi" yazılımı hazırlandı. Ankara'da pilot olarak uygulamasına başlanan sistemin sene sonuna kadar tüm il ve ilçe müdürlüklerinde uygulamaya alınması planlanıyor.

Sistem 81 il müdürlüğü ve 645 ilçe müdürlüğünde de kullanılmaya başlandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecine bağlı olarak, eğitimlerin tamamlanmasını takiben kalan 360 ilçe müdürlüğünde de sistemin kullanılması sağlanacak.

 

Iğdır ve Kars'ta arazi toplulaştırma kararı!


Geri Dön