Emlak Terimleri

Arazi toplulaştırması ne demek?

Ülkemizde 1960'larda kullanılmaya başlanan ve çiftçi ailesine veya aynı kişiye ait küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek birleştirilmesi için uygulanan arazi toplulaştırması ne demek?

Arazi toplulaştırması ülkemizde her ne kadar 1960’lardan beri uygulansa da, özellikle Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Arazi Toplulaştırmasına İlişkin Tüzük’ün kabulünden sonra kullanılmaya başlanıyor.  Giderek daha çok alanda uygulanması planlanıyor.


Arazi toplulaştırması ne demek?

Arazi toplulaştırması,kırsal alanda üretimin artmasına destek veren tarımla uğraşan insanların yaşam düzeylerini yükselten,çalışma ve yaşama koşullarını iyileştiren ve kırsal alanın geliştirilmesinde çok yönlü olan çalışmaya deniyor.


Çiftçi ailesine veya aynı kişiye ait küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek uygun şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemine arazi toplulaştırması deniyor.


Arazi toplulaştırma çalışma aşamaları;

1. Tüm tarlaların ve çiftçilerin mülkiyet bilgilerinin temin edilmesi

2. Tapu kütüğü, kadastro paftası ve arazideki miktar ve ölçülerdeki tüm uyumsuzluklar giderilmesi,

3. Hâlihazırdaki arazi kullanım durumunun, uygun tarım arazileri sınırlarının, sabit tesislerin belirlenmesi, 

4. Toprak karakterlerini belirten toprak haritalarının temin edilmesi veya yoksa oluşturulması,  

5. Teknik bir ekip ile arazi sahipleri ve mülki idarecilerin de katılımı ile kurulan derecelendirme komisyonu ile tüm arazilerin derecelendirme haritaları çıkarılır. Bu 

aşamada komisyon tüm arazilerin toprak haritaları ve diğer kıymetlerini de dikkate alarak her parsel için ayrı, ayrı titiz bir puanlama yapmaktadır. Derecelendirme çalışmasında amaç parsellerin birbirlerine göre kıymet farklılıklarını puanlamak 

suretiyle ortaya koymaktır. 

6. Yeni, yol, sulama ve drenaj ağına uyumlu, blok (ada) planlamasının hazırlanması.

7. Arazi sahiplerinin toplulaştırma sonrasında tarlalarını nerede istediklerine ilişkin tercihlerinin alınması, Bu işlem esnasında maliklere, eski parsellerinin ve yeni blokların olduğu bir pafta gösterilerek tercihleri alınır. 

8. Yeni parselasyon planlaması yapılır. Yeni parselasyon planlamasında; çiftçi tercihleri de dikkate alınarak; 

* Tarla içi hizmet yolu, sulama, drenaj gibi kamu ortak alanları için gerekli yerler ayrılır. 

*Sabit tesis içeren parseller eski sahiplerine verilir. 

*Tüm maliklerce önem içeren veya kötü konumdaki yerler aynı sahiplerine verilir. 

*Büyük olan parçanın yanına diğer küçük parçalar getirilir. 

*Hasım ve hısım ilişkileri gözetilir. 

*Aynı yeri almak isteyenler arasında yukarıda sayılan hususlar doğrultusunda haksızlığa uğratılmayacak bir planlama yapılır. 

9. Yeni parselasyon planlaması ve yeni mülkiyet listeleri mahallinde asılmak suretiyle ilan edilir. 

10. Yeni planlamaya ilişkin parsel sahiplerinin itirazları varsa incelenir. Yeni yapılan planlama tekrar her kesin görebileceği şekilde ilan edilir.  

11. Kesinleşen yeni planlama kadastroca tescil edilerek yeni tapular oluşturulur,

12. Yeni tapular ve yeni parseller, yeni parsel sahiplerine teslim edilir.


Arazi toplulaştırması ile ilgili yasal hükümler, 15 Ekim 1980 tarihinde 17161 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Arazi Toplulaştırması Yönetmeliği kapsamında ve 07 Mayıs 1982 tarihinde 17687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Arazi Toplulaştırma Yönetmeliği Değişiklik Yönetmeliği'nde açıklanıyor.


Arazi toplulaştırması ne demektir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com