Emlak Terimleri

Arazi toplulaştırmasının faydaları nelerdir?

Arazi toplulaştırması nedir? Arazi toplulaştırmasının faydaları nelerdir? Merak ediyorsanız, yanıtı haberimizde görebilirsiniz...

Arazi toplulaştırması nedir?

Arazi toplulaştırması, aynı kişiye veya çiftçi ailesine ait küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek uygun şekiller halinde birleştirilmesi işlemini ifade ediyor.


Bir diğer ifadeyle arazi toplulaştırması; Ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış ve şekilleri bozulmuş parselleri bir araya getirerek, çiftçi ailesinin yaşam, düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almaya deniyor.


Arazi toplulaştırmasının faydaları nelerdir?

* Her bir parselin sulama şebekesine bağlandığından dolayı sulama oranı artmış oluyor.

* Sulama ve açık drenaj (kurutma) kanalı, kara yolu ve demir yolu gibi fiziki tesislerin neden olduğu parçalanmalar önleniyor.

* Fiziki tesislerin inşaatında kolaylık ve maliyetinde tasarruf sağlanıyor.

* Çiftçiler kamulaştırma istememiyor; Bu nedenle arazi toplulaştırmasıyla arazi sahiplerine kamulaştırma bedeli yerine arazi verilerek çiftçinin topraktan kopması önleniyor.

* İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin kısalması ve parsel boyutlarının mekanizasyonun getirdiği değerleri alması nedeniyle işletme yönünden ve akaryakıttan tasarruf sağlanıyor.

* Parsel şekilleri düzeltilmekte ve birim parsel büyüklükleri artıyor.

* Parsel sayısı azaldığından parsel sınır uzunlukları kısalmakta, böylece parsellerin korunmasında kullanılan tel, çit ve duvar gibi malzemelerden tasarruf sağlanıyor.

* Parsel sayısının azalması ve parsel büyüklüğünün artması nedeniyle tarım işletmelerinde iş gücü tasarrufu sağlanıyor.

* Arazi toplulaştırması ile beraber arazi tesviyesi tarla içi drenaj, tarla içi yol ve tahliye ile toprak ıslahı çalışmaları gibi hizmetler de yapıldığından üretimin artırılması ile çiftçinin geliri artıyor.

* Proje ile her parsel sulama kanalı ve yola kavuştuğundan, çiftçiler arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkmakta sosyal huzur sağlanıyor.

* Proje uygulaması ile tapu kadastro kayıtlarının yenilenmesi sağlanmış oluyor.

* Köyler arasındaki ortak sınırların düzeltilebilmesi mümkün olabiliyor.

* Hazine arazileri ile meralar bir araya toplanarak çevreleri kanal ve yolla sınırlandırıldığından çiftçilerin bu arazilere tecavüzleri önleniyor.

* Toplulaştırma yapılan köye yeni köy yerleşim alanları sağlanıyor.

* Parsel boyutları ve şekillerinin makineli tarıma uygun hale getirilmesi nedeniyle modern tarımsal işletmelerin uygulanması mümkün olabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com